Sverige måste ge asyl till rysk publicist

.

.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Ledare2019-11-04 15:45
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Svetlana Berezovskaja är ansvarig utgivare för en tidning i ryska Kaliningrad. Publikationen Novyje Koljosa (Nya hjul) har med sina avslöjanden av korruption och maktmissbruk ofta hamnat på kollisionskurs med de lokala myndigheterna. Chefredaktör Igor Rudnikov har utsatts för två mordförsök.

Nu söker Berezovskaja asyl i Sverige. Upprinnelsen är tidningens artiklar 2017, som ifrågasatte en hög polischefs dyra bostad och det som tidningen såg som hans sabotage av den senaste utredningen av mordförsöket på chefredaktören.

Efter publiceringarna kom Rudnikov och polischefen, Viktor Ledenjov, överens om att den senare skulle överlämna dokument till chefredaktören som hade att göra med mordförsöksutredningen. Rudnikov bad Berezovskaja ta emot dem för hans räkning på en restaurang i november 2017.

Vid överlämningen, som polischefen gjorde personligen, stormade säkerhetstjänsten in och tog fram 50 000 amerikanska dollar ur mappen med dokumenten. Rudnikov greps och åtalades för utpressning – pengar i utbyte om att sluta skriva om polischefen – och riskerade tio års fängelse. Berezovskaja misstänktes formellt inte för brott utan var huvudvittne i målet.

Rudnikov hävdade att allt var falskt och en politiskt motiverad iscensättning. Oberoende aktörer som Reportrar utan gränser höll med. Den respekterade ryska människorättsorganisationen Memorial utnämnde honom till politisk fånge.

Den offentliga debatten ledde till att åtalet mot honom mildrades. I somras dömdes han till ett kort straff, som han ansågs ha avtjänat med sina 1,5 år i häkte. Tidningen slutade dock komma ut 2018 som ett resultat av rättsliga åtgärder och påtryckningar mot distributörer och tryckerier.

Svetlana Berezovskaja tog sig till Sverige via Belarus och Ukraina i början av 2018 och sökte asyl. Hon befarar förföljelse på grund av sin koppling till Rudnikov och för att hon vägrat vittna falskt mot honom. Ett nyckelvittne i Ryssland i en politisk rättsprocess förvandlas lätt till åtalad. Att Rudnikov redan har fått ett relativt milt straff minskar inte den risken. Tvärtom kan regimen vilja statuera exempel genom att sätta dit någon annan, mycket hårdare.

Två av Berezovskajas bröder fick asyl i Sverige 2007 och 2008, på grund av sitt politiska arbete. En tredje bror söker för närvarande asyl i USA, efter att ha blivit misstänkt för något som han menar är fabricerat narkotikabrott, strax efter att systern hade lämnat landet.

Detta räcker dock inte för Migrationsverket och Migrationsdomstolen som anser att förutsättningar för att få skydd saknas. De ser inte förföljelsen. Asylansökan har avslagits.

Mest iögonfallande är att Migrationsverkets handläggare brister i kunskap om Ryssland. Man har visserligen tagit del av UD:s landinformation som säger att Ryssland inte är en rättsstat och att rättssystemet rutinmässigt används av regimen i politiska syften. Men verkets slutsats, byggd på oklart vad, är den motsatta: ”Migrationsverket bedömer dock att bristerna inte är så utbredda och allvarliga att rättssystemet generellt inte kan anses vara godtagbart.”

Svetlana Berezovskajas ombud har anmält verkställighetshinder mot beslutet och begärt en ny prövning. Memorial och Agora, en annan känd rysk människorättsorganisation, har skrivit brev till Migrationsverket till stöd för Berezovskaja.

Hon måste få stanna. Sverige får inte ta risken att sända en publicist i armarna på den ryska säkerhetstjänsten.