Höjda hinder vid gränser synliggör det som annars tas för självklart. Det handlar om personalförsörjningen av det svenska lantbruket.
Sverige fattas 8 000 säsongsarbetare inom branschen. Värst drabbade är de skånska frukt- och bärodlingarna. I coronakrisens svallvågor har det blivit mycket svårare att få tag på den säsongspersonal som under våren brukar komma från andra EU-stater eller från länder utanför unionen.
Sörmland drabbas inte lika hårt, konstaterar Johan Lagerholm, ordförande i LRF Södermanland, i EK/ST. Odlingar av frukt, bär och grönsaker kräver mer arbetskraft under våren än till exempel spannmålsodlingar och djurproduktion. Vilket kan vara en förklaring till att Sörmland än så länge klarar sig väl, som i huvudsak har det senare samt en hel del skogsbruk.
Regeringens inreserestriktioner är anledningen till förvärrad arbetskraftsbrist inom branschen. De förlängdes förra veckan till och med den 15 maj. Det är i stort sett samma regler som gällt de senaste veckorna. Men med en liten tillämpningsändring, som kan vara betydelsefull: säsongsarbetare med arbete inom jordbruksnäringen kan undantas från inreseförbudet.
Livsmedelsproduktion bedöms nu som en samhällsviktig funktion. Skogsbruk och trädgårdsarbete fins dock inte bland undantagen, och kan leda till viss arbetskraftsbrist inom dessa näringsgrenar, inte minst i Sörmland.
Även andra branscher behöver söka personal utanför Sverige. Många tjänster som annars hade stått tomma fylls upp av arbetskraftsinvandrare. Detta gäller bland annat de största IT och hotell- och restaurangnäringen.
Arbetskraftsinvandringen är bra för Sverige. Den bidrar till att svenska företag och landets ekonomi växer. Men förbättrad lagstiftning på området är viktigt.
I februari tillsatte regeringen en utredning för att bland annat få fram en ny grund för uppehållstillstånd för att underlätta högkvalificerade personer som vill arbeta eller starta företag i Sverige. Utvisning av anställda med arbetsgivare som begår mindre fel, ska förhindras. Utredningen ska också kartlägga problem såsom organiserat missbruk och exploatering av deltidsarbete.
I debatten har tongångarna hårdnat i det som berör invandring. Därför är regeringens och stödpartiernas höga ambitioner för arbetskraftsinvandringen ett välkommet inslag. Handel med anställningskontrakt och annat missbruk är viktigt att motarbeta, men små misstag från arbetsgivarens sida ska inte vara fog nog för utvisning. Det finns även goda skäl att tillförsäkra Sverige utländsk kvalificerad arbetskraft.
Sverige måste förbli konkurrenskraftigt och ett land som många vill arbeta och bo i.