Trumpismen hotar ännu USA:s och Europas demokrati

Våldet mot demokratin. Trumps mobb, i hallen utanför senatens plenisal i Washington den 6 januari 2021.

Våldet mot demokratin. Trumps mobb, i hallen utanför senatens plenisal i Washington den 6 januari 2021.

Foto: Manuel Balce Ceneta, AP/TT

Ledare2021-12-27 19:55
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Förra året vid den här tiden uppmanade Donald Trump sina militanta anhängare att samlas i Washington 6 januari 2021. Den dagen skulle kongressen formellt registrera att den av väljarna utsedda elektorsförsamlingen slutfört presidentvalet.

Då skulle det gå ”vilt” till, twittrade den besegrade men ännu inte avgångne presidenten.

Det blev vilt. Trump höll ett uppviglande tal till en folkmassa av militanta anhängare som sedan tågade mot kongressen och stormade den. Plenum i kongressen avbröts.

Kongressledamöter ringde till Vita Huset och skickade bud till presidenten att han skulle vädja till de våldsamma Trumpanhängarna att sluta med upploppet och skingras. Så gjorde inte Trump. I timtal lät han sina anhängare fortsätta våldet. Först då det stod klart att poliser under svåra förhållanden lyckats föra senatorer och kongressledamöter i säkerhet manade Trump de militanta anhängarna att skingras, men hyllade dem samtidigt.

Han hade försökt att med en blandning av påhittade och innehållslösa anklagelser få domstolar att upphäva valresultatet. Det var ogrundat och misslyckades. 

Trump uttalade sig då för att kongressen borde undanröja valresultatet. Vicepresidenten har ingen befogenhet att underkänna valutslag i delstater, men Trump försökte pressa sin vicepresident Mike Pence att missbruka sin ställning på detta olagliga sätt. Pence vägrade. Under stormningen av kongressen skränade Trumpanhängare att Pence borde hängas.

Donald Trump är inte en försvarare utan en undergrävare av demokratins värderingar. Det visade han själv.  Som president var han en tillgång för en rad av världens diktaturer. Han agiterade mot flera av de demokratier som är USA:s nära allierade.

Likväl har Donald Trump och hans högerfalang efter stormningen i Washington ännu kvar greppet om merparten av republikanska partiet. Kongressledamöter som själva hotades av den av Trump uppviglade mobben viker sig för Trumpanhängarna, och hotet att rensas ut i primärvalen senare i år. Republikanerna är inte längre ett parti som står för demokratins spelregler och värden.

Europas radikala ytterhöger slöt upp bakom Trump då han var president. Inför valet 2020 hoppades de att han skulle behålla makten. Där denna radikaliserade höger vunnit regeringsmakt i Europa, som i Ungern och Polen, ändrar den spelreglerna, tystar eller övertar medierna och hårdpolitiserar domstolar och myndigheter. Statsmakten tas till redskap för att hindra andra partier och försvåra maktskifte.

I det svenska SD:s partiorgan, ”Samtiden”, var det under Trumpåren en ström av propagandaartiklar för Trump. 10 januari 2021, efter den våldsamma stormningen av kongressen och det misslyckade försöket att med kupp upphäva valutgången, skrev ”Samtidens” chefredaktör för att urskulda stormningen. Han försökte flytta över skulden på Trumps motståndare. Folkvalda demokratiska regeringar i Europa och Nordamerika betecknade han i SD-organet som tyrannier.

Denna Trumpism hos SD är den som också finns hos SD:s ideologiska kusiner i Ungern, i Polen och i USA:s yttre höger. De delar inte uppslutningen kring demokratin.

De har dömt sig själva till att vara misstrodda – av alla som vill ta frihetens och det öppna samhällets värden på allvar.