Trumps maktmissbruk värre än Nixons

.
.

Ledare 13 november 2019 06:07
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Regimen i Moskva gick in för att hjälpa Donald Trump att bli president. Främst användes nätpropaganda och datahackning, av ryska underrättelseorgan. Att Trump blev president har skadat alla demokratiers säkerhet, undergrävt USA:s ställning i världen och gynnat såväl Putinstyret som andra förtryckarregimer av fascistisk, kommunistisk eller monarkistisk karaktär.

I riksrättsprocessen, där senaten kommer att få avgöra om Trump ska avsättas på grund av maktmissbruk, inleds representanthusets offentliga utskottsförhör i dag. De fortsätter på fredag och i ytterligare några veckor.

I en rad huvudfrågor finns klargörande fakta redan på bordet. Omfattande, ordagranna utskrifter är offentliggjorda från många timmars vittnesmål inför kongressutskottet av högt uppsatta tjänstemän i främst utrikesdepartementet och presidentens nationella säkerhetsråd.

Det är uppenbart att Trump och några nära medarbetare gjort påtryckningar på regeringen i Ukraina. Den skulle tvingas till att offentligt proklamera att brottsutredningar skulle sättas igång. Dessa skulle hjälpa Trumps återvalskampanj att blanda bort korten om den hjälp Trump fick 2016, genom ryska dataintrånget hos det demokratiska partiet i USA.

De skulle dessutom utsätta förre vicepresidenten Joe Biden för en smutskastning om påstådd korruption, något som för Trump blev ett intresse då Biden började uppfattas som en för Trump svår motståndare i presidentvalet 2020.

För att sätta tryck på Ukrainas nye president och dess nya regering användes som utpressningsmedel ett viktigt militärt stöd, trots att detta hade fastställts av kongressen. Pengarna frystes inne, genom beslut av Trumps politiska tjänstemän i Vita Husets budgetbyrå. Krav ställdes på att som gentjänst få utredningar om påhittade brottsanklagelser, som skulle gå att ha som slagträ mot Trumps motståndare i USA. Trumps hantlangare lierade sig med ukrainska aktörer som främjat korruption och beroende av Moskva.

Upprördheten blev stor hos diplomater och militärer som i många år arbetat tillsammans med en rad EU-länder för att stödja demokratin, stärka rättsstaten och motverka korruptionen i Ukraina. Det började läcka. Utpressningen misslyckades, Ukraina fick pengarna, då det annars hade blivit ohållbart för republikanerna i kongressen.

Ledande tidningar samt kongressutskottet har fått fram mängder av detaljer. Det har uppenbart varit flagrant maktmissbruk för att pressa Ukraina att partipolitiskt hjälpa Trump och framför alt sprida desinformation för att sudda till bilden av den hjälp Trump verkligen fick från Putin.

Republikanernas senatorer ställs inför avgörandet: Ska de frigöra landet och partiet från Trumps metoder och Trumps extremism, genom att möjliggöra 2/3 majoritet som betyder avsättning. Senatorer i en annan generation klargjorde att de skulle rösta så 1974, och då gav presidenten Nixon upp och avgick.

Maktmissbruket och de auktoritära metoderna är nu värre än Nixons. Om republikaner vill värna USA:s ansvar för sina allierade och för demokratin i världen borde de se Trump som den mycket stora fara han är.

Ämnen du kan följa