Ulf Kristersson söker samling om den egna politiken

VISBY 20230628
Statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt tal i Almedalen.
VISBY 20230628 Statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt tal i Almedalen.

Ledare 28 juni 2023 16:45
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Statsminister Ulf Kristersson (M) var först ut av partiledarna i Almedalen. Han talade om hur viktigt det är att vårda det gemensamma och lyfte fram en lyckad träff med tidigare statsministrar med släkt på Harpsund. Sveriges 100-åriga reformhistoria lyftes fram, och statsministern hoppades att fattigdomen kunde bekämpas lika effektivt som tidigare. 

Ulf Kristersson menade att nu var det slut på politiskt kaos. Ordning och reda rådde i politiken och ett antal förändringar vare på gång som hårdare straff, minskad invandring, byggandet av fler fängelser och att det äntligen var slut på velandet om kärnkraft. Alla fossilfria alternativ behövs, därför bygger regeringen ut den havsbaserade vindkraften ut i snabb takt.

Moderaterna har dock ansvar för det tidiga politiska kaoset. Det framgår av partiets valanalys att målet entydigt var att få fram ett regeringsskifte, även till priset av färre egna röster. Då fanns inte, vid sidan av Natomedlemskapet, utrymme för konstruktivt samarbete med regeringen.  

Riksmoderaternas aversion mot samarbete med Socialdemokraterna omfattar i valanalysen även lokala samarbeten med Socialdemokraterna, som i Eskilstuna och Strängnäs. Det noteras att antalet kommuner där Moderaterna styr med Socialdemokraterna har mer än fördubblats. Även om lokala faktorers betydelse erkänns, menar valanalysgruppen att det finns stora risker med sådana uppgörelser. Moderaternas mål bör enligt valanalysen vara borgerliga styren.

Men nu är det annat ljud i skällan. Moderaterna har på sin hemsida kastat om ordföljden och skriver "Samlingspartiet Moderaterna. Moderaterna inte bara heter samlingspartiet. Vi är samlingspartiet. Den kristid vi nu går igenom, kan vi bara ta oss igenom tillsammans, som ett land. Nu, mer än någonsin, krävs samling. Samling för Sverige".

Jaha, tydligen samling när Moderaterna styr och hård opposition när andra styr. Dessutom är det svårt att se hur det kan bli större samling i politiken. Tidöpartierna har egen majoritet och ett långtgående avtal, och överenskommelser med andra partier skulle innebära att alla måste vara med och jämka. Lättare sagt än gjort. Samling innebär för Moderaterna nog i praktiken mest att andra partier är fria att ansluta sig till Tidöpartiernas politik. 

Det är mindre sannolikt att oppositionen lägger sig platt, i synnerhet som en och annan kan minnas hur Moderaterna agerade förra mandatperioden. Så Moderaterna är hänvisade till att hålla ihop regeringsunderlaget från Tidö. Samling för Sverige betyder därför fortsatt samling tillsammans med SD, KD och L. Hotet mot "samlingspartiet" blir snarare att oenighet uppstår i regeringsunderlaget när Tidöavtalets utredningar med illiberala inslag ska genomföras.   

Några konkreta besked gavs. Moderaterna lovar att satsa på välfärden i höstens budget, vilket säkert uppskattades av bekymrade kommunpolitiker runt om i landet.

Samtidigt ska försvaret stärkas, investeringar är eftersatta och en Moderatledd regering vill väldigt gärna sänka skatten. Den tidigare alliansregeringen kunde skära i sådant som a-kassa och sjukpenning. Det blir svårare den här gången, SD värnar den typen av bidrag, så länge de inte främst går till invandrare. Kristersson nämnde flerbarnsbidragen. De lär avskaffas, men det lär krävas mer för att få ihop en ansvarsfull budget i höst.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa