När kan Sverige börja öppna upp? Frågan ställdes till statsminister Stefan Löfven (S) i SVT:s 30 minuter på onsdagen. Han kunde inte ge ett enkelt svar utan menade att regeringen först måste få underlag från Folkhälsomyndigheten.
Men intervjuaren Anders Holmberg gav sig inte. Danska regeringen säger ju att landet ska börja släppa restriktionerna när alla 50-plussare som vill får vaccin. Löfven upprepade att han först måste få experternas bedömning. Och så ett par gånger till.
Frågan är naturlig. Det finns en utbredd utmattning i det svenska samhället över alla de begränsningar som livet med pandemin innebär. För att inte tala om påfrestningarna på näringsliv och arbetsmarknad av en kringskuren ekonomi.
Kan inte regeringen bara säga när det blir bättre, för att ge hopp eller åtminstone någon sorts hållpunkter i den flytande osäkerheten?
Visst kan en regering göra det. Den kan rita en utvecklingskurva utifrån dagens ögonblicksbild, bortse från osäkerheter, välja några kriterier som alla förstår och ställa ut ett löfte: Då öppnar vi.
Men det vore inte ansvarsfullt eftersom detta är högst osäker materia. Saker kan hända. Ja, de händer hela tiden. I somras varnade expertisen för en andra våg på hösten men få trodde att den skulle bli så kraftig som den blev. Ytterligare smittvågor, virusmutationer och praktiska svårigheter med vaccinationen låg i slutet av året bortom det som gick att överblicka. Till det kommer nya omständigheter vecka för vecka. Samtidigt kräver uppluckringen av varje restriktion en avvägning mellan risk och samhällsnytta.
När allt kommer omkring är få saker så förödande för förtroendet för staten och för uthålligheten som upplevelsen av svikna politiska löften. Att den danska regeringen tar denna risk betyder inte att den svenska måste göra samma sak.
Statsministern bör dock bli bättre på att förklara varför han inte kan ge de enkla beskeden. Nu tog det en stund innan Stefan Löfven sa att en öppning av samhället inte är en fråga om av eller på, utan en stegvis process, och benade ut osäkerheterna. Förutom frågan om vaccinleveranserna handlar det om hur hög och lång den tredje vågen blir, om svenskarna fortsätter hålla på restriktionerna och om det kommer nya virusvarianter.
Om det sistnämnda händer, är det vanskligt att nu lova en öppning av Sverige när en viss andel av befolkningen är vaccinerad under dagens premisser.
Det är inte svårt att se positiva tecken. Vaccinationen hackar men går framåt och ger resultat. Det är mycket få svenskar som för närvarande avlider till följd av covid. Sådana saker utgör hopp som man kan hålla fast vid, dock utan att slappna av samt vara mentalt beredd på det oväntade.