Vad är sanning och lögn i jakten på bidragsfuskare?

Elisabeth Svantesson (M) och Ulf Kristersson (M) låter slagkraft gå före sanning.

Elisabeth Svantesson (M) och Ulf Kristersson (M) låter slagkraft gå före sanning.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2022-04-21 20:40
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Om man bara har en hammare ser alla problem ut som en spik. Talesättet passar in för att beskriva en hel del politisk kommunikation. 

Först bestämmer man sig för en lösning som antas gå hem hos väljarna. Sedan yxar man till problembeskrivningen så att den passar lösningen.

På torsdagen lade Moderaterna upp en delningsbild i sina sociala medier ihop med texten: ”Varje år betalas cirka 20 miljarder skattekronor felaktigt ut i bidrag. Det är med andra ord runt 2 000 kronor per svensk som varje år tas från välfärden, och går till att finansiera organiserad brottslighet. För att få ett slut på bidragsbrotten krävs en nationell folkräkning.”

Moderaterna har använt samma formulering flera gånger på senare år tillsammans med foto på en allvarlig Ulf Kristersson eller en lika allvarlig ekonomisk-politisk talesperson Elisabeth Svantesson.

I sak är allt fel, och då inte främst den kreativa avrundningen i räkneexemplet. 

Den statliga Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen uppskattade 2019 att ungefär 18 miljarder kronor betalas felaktigt ut från de offentliga systemen. Det motsvarar 6 procent av de totala utgifterna. Av dessa 18 miljarder beräknades hälften bero på att sökande lämnat felaktiga uppgifter misstänkt avsiktligt. 

Till saken hör att delegationen inte har studerat alla system empiriskt, utan bara vissa, och tillsammans med andra skattningar gjort en bedömning av totalen. Metoden har ifrågasatts, samtidigt som osäkerhet tillhör den här typen av arbete. 

Men det kräver också att politiker och andra faktiskt läser det finstilta i utredningen, tar hänsyn till osäkerheterna och inte drar långtgående slutsatser på skakigt underlag.

I Moderaternas fall är det alldeles för högt ställda krav. Förutom att det misstänkta bidragsfusket – låt oss använda det ordet – inte är 20 utan ungefär 9 miljarder (3 procent av utbetalningarna) är det knappast så att ens hela det beloppet finansierar organiserad brottslighet. Det är exempelvis svårt att se hur felaktig utbetalning av tillfällig föräldrapenning (vab) ska kunna hamna där.

Nästa fråga är hur stor del av detta problem, om någon, kan lösas genom att knacka dörr, eller vad det nu är som Moderaterna menar med en folkräkning. Så kallad identitetsrelaterad brottslighet ligger bakom bara en mindre del av de felaktiga utbetalningarna.

Vi lär tyvärr se mer av dessa osakligheter närmare valet: Skriv dit en hög siffra. Kasta fram en lösning och underförstått ett problem som kopplas till invandring. Illustrera med ett argt foto. Och vips har man ett slagkraftigt politiskt budskap. Substans och sanning får maka på sig.