VÀnsterpartiet vill vÀl ÀndÄ inte ha Kristersson?

Vill inte Nooshi Dadgostar (th) spela statsministerbollen till Ulf Kristersson (tv) fÄr hon ta det lugnt med utpressningsförsök mot andra partier.

Vill inte Nooshi Dadgostar (th) spela statsministerbollen till Ulf Kristersson (tv) fÄr hon ta det lugnt med utpressningsförsök mot andra partier.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ledare2021-11-22 20:13
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Talman Andreas Norlén har gjort en riktig bedömning av det parlamentariska lÀget. Liksom i somras Àr det Socialdemokraternas partiledare som har störst förutsÀttningar att bilda regering och att fÄ riksdagens stöd i sÄvÀl budget- som lagstiftningsfrÄgor.

Avgörande för detta Àr att Centerpartiet medverkar, och det betyder att regeringens förslag till riksdagen behöver utformas med sÄ stor hÀnsyn till Centern att detta parti inte stöts bort.

Det reella alternativet i regeringsfrĂ„gan Ă€r en ministĂ€r Kristersson som samverkar med och Ă€r beroende av Åkessons SD-parti, som i sin tur ingĂ„r i den radikaliserade yttre höger som finns pĂ„ flera hĂ„ll i Europa. För en sĂ„dan högerregering finns inte parlamentariskt stöd. Det gĂ€ller bĂ„de en koalition dĂ€r SD ingĂ„r och en regering som bygger sin politik pĂ„ SD-samverkan.

PÄ onsdag behandlas talmannens förslag om Magdalena Andersson av riksdagen. Det som enligt Regeringsformen prövas Àr om detta Àr en regering som riksdagen tolererar.

Förslaget faller om ett flertal av de 349 ledamöterna röstar nej. Vare sig Centern eller VÀnsterpartiet har nÄgon rimlig anledning till detta. Talmannens förslag kan vÀntas gÄ igenom och förtjÀnar att göra det.

De senaste dagarna har VÀnsterpartiet och de bÄda regeringspartierna diskuterat vad VÀnsterpartiet vÀntar sig frÄn regeringen. Mer av dessa samtal blir det innan riksdagens nÀra förestÄende omröstningar om statsministerfrÄgan och statsbudgeten. VÀnsterpartiet vill ha Àran av mer statliga pengar till pensionÀrer.

Samtidigt Ă€r förutsĂ€ttningen att bĂ„de Centerpartiet och VĂ€nsterpartiet behöver lĂ€gga ned rösterna för att talmannens förslag inte ska fĂ€llas. BĂ„de partierna behöver sedan rösta för regeringsalternativet i finansutskottets budgetbetĂ€nkande. Den budgeten Ă€r förhandlad med Centerpartiet och gĂ„r det partiet till mötes i en rad frĂ„gor. BĂ„de nĂ€r det gĂ€ller statsministeromröstningen och statsbudgeten spelar VĂ€nsterpartiet bollen till Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson ifall de fĂ€ller Magdalena Andersson eller den budget hon lade fram tidigare i höst.

VÀnsterpartiet har inte en förhandlingsposition dÀr de kan vinna med utpressning och sÄ fortsÀtta pÄ samma sÀtt. Följderna av att gÄ med Kristersson vill de förmodligen inte stÄ ut med.

För den skull finns det ingen anledning att Socialdemokraterna – eller Centerpartiet – ska hĂ„lla dem utanför i alla sakfrĂ„gor. Men vill de bli lyssnade pĂ„ behöver de ocksĂ„ börja med att upptrĂ€da med respekt för samhĂ€llsekonomiska realiteter – och för att Socialdemokraterna har uppgörelser med andra partier som de förbundit sig att hedra.

Nejrösterna i statsministervoteringar brukar vara omotiverat mĂ„nga. Partier som Ă€r i opposition och inte ingĂ„r i regeringsunderlaget borde som regel lĂ€gga ned sina röster. SkĂ€l till nejröster borde bara vara att talmannen felbedömt det parlamentariska lĂ€get och att en regering med annan sammansĂ€ttning skulle ha större förutsĂ€ttningar att fĂ„ riksdagsmajoriteter med sig. 

Det mönster som blivit vanligt uppkom frÄn början genom att Socialdemokraterna nÀstan alltid röstade nej till regeringar dÀr de sjÀlva inte ingick. Det felsteget har sedan spritt sig och blivit en del av blocktÀnkandets lÄsningar, som Àr roten till mÄnga av den svenska politikens svÄrigheter. Men talmannens bedömning av majoritetslÀget i kammaren Àr ingen missuppfattning, och hans omdöme borde inte underkÀnnas genom nejröster.