De sörmländska centerpartisterna Leif Strand och Victoria Barrsäter vill kunna ta tåget från Flen till Nyköping. Det berättade de på debattsidan i veckan. Därmed dammade de av den gamla idén om persontrafik på TGOJ-banan.
Denna järnväg byggdes en gång för att förbinda gruvan i Grängesberg i Dalarna med hamnen och järnverket i Oxelösund. Historien lever kvar i banans bokstavskombination som står för Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösunds Järnvägar.
På 1980-talet upphörde persontrafiken söderut från Flen men ett återinförande har diskuterats från och till sedan dess. På senare år mindre, efter att frågan har utretts och beräknats. Trafikutvecklingen i övrigt har också gjort frågan mindre aktuell.
I utredningen som gjordes av Trafikverket 2013 räknade myndigheten på olika alternativ för att förbättra den nord-sydliga förbindelsen i Sörmland. Persontrafik på TGOJ-banan jämfördes med utvecklad kollektivtrafik på landsväg.
Det är inte så enkelt som att bara låta persontåg rulla där det i dag går godståg. Persontrafik mellan Flen och Nyköping kräver sådant som byte av spår och kontaktledningar, byggande av nya plattformar och pendlarparkeringar.
Trafikverket räknade med ett investeringsbehov på bortåt 390 miljoner kronor med reservationen att det kunde bli mer. Att notan stiger under resans gång vid den här typen av projekt är också mer regel än undantag. Restiden Nyköping-Eskilstuna skulle bli 82 minuter.
Som jämförelse kör expressbuss samma sträcka på 81 minuter och buss i regional trafiklinje (701) på 90 minuter. Åtgärder för bland annat ökad turtäthet, bättre komfort och smidigare anslutningar skulle kräva som mest 42 miljoner kronor. Bussalternativet skulle även ge bättre tillgänglighet för resenärerna utmed sträckan jämfört med tågalternativet.
Denna ledarsida tillhörde 2013 ändå dem som inte ville avfärda idén med persontrafik på TGOJ-banan. Ett tungt argument för det var den tilltänkta sträckningen av Ostlänken med stopp på Skavsta flygplats. Om så skulle ske föll det naturligt, och kostnadsbesparande, att knyta samman Sörmlands regionaltrafik med snabbtågen där.
Nu står det dock mer eller mindre klart att Ostlänkens sträckning mellan Nyköping och Skavsta utformas så att Skavsta station läggs vid nordvästra änden av den bibana som dras genom stadskärnan. Sörmlänningar som ska ta snabbtåget till Sydsverige och kontinenten kommer att kliva på det tåget i Norrköping eller Södertälje, inte i Nyköping. Ur sörmländskt regionaltrafikperspektiv är det därmed långt mer prioriterat att satsa på ökad turtäthet med UVEN-tågen som går från Uppsala över Västerås, Eskilstuna, Flen och Katrineholm och knyter an till stambanan och snabbtåget i Norrköping.
Att kunna ta tåget från Flen till Nyköping må vara en lockande tanke. Tills vidare är det dock bäst att inte göra verklighet av den.