Var finns dessa lador med extra vaccin?

Förväntningarna på vaccinstakten måste vara rimliga.

Förväntningarna på vaccinstakten måste vara rimliga.

Foto: Malin Stenström

Ledare2021-03-03 19:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

De flesta vill att vaccinationerna ska gå snabbt. Helst borde alla människor ha vaccinerats i går. Många vill kunna träffa vänner, familjemedlemmar och släktingar.

Förutom att minska smittans farlighet är vaccinerna också viktiga verktyg för att öppna upp samhällets delar som i dag kvävs av pandemi och restriktioner.

Men att vaccinera många människor är en stor uppgift. Det kräver resurser, tid och tålamod.

Mycket har gått fort. Pandemin har pågått strax över ett år för de flesta länder. På den tiden har vi fått fram flera vacciner. Tre har godkänts av EU:s läkemedelsverk och används redan. Besked om fler väntas i vår. Några utvärderas – andra är under utveckling.

De bolag vars vaccin fått grönt ljus arbetar flitigt. Men förväntningarna på att vaccinscheman hålls till punkt och pricka måste vara rimliga. Produktion ska utvidgas och logistik klaffa från fabrik till nålstick. Saker kan gå fel i tillverkning, transporter försenas och kylteknik strula.

På flera håll inom EU höjs röster: vaccinationerna tar för lång tid! I Sverige är bland annat Moderaterna kritiska, vilket TV4 rapporterat. Slutsatsen som dragits är att det inte levereras nog med vaccindoser till Sverige.

Här finns saker att säga. Fler doser är på väg till Sverige. Antalet levererade doser blir fler varje vecka. Enligt EU:s avtal med läkemedelsföretagen väntas de öka kraftigt under våren. Då blir det viktigt att regionernas vaccinorganisationer står redo. Anser kritikerna att den planerade mängden inte är tillräcklig? Och varifrån ska dessa vaccindoser komma ifrån?

Ulf Kristerssons (M) förslag är att Sverige ska gå utanför det EU-gemensamma avtalet och söka vaccin på egen hand. Var moderatledaren tror dessa lador med överblivet vaccin finns är oklart. Är det så att han vill öppna dörren för exempelvis ryska eller kinesiska vaccin bör han och andra kritiker säga det. 

Inspirationen kommer från de planerade studieresorna till Israel som Danmark ska göra tillsammans med Österrike. Det kan finnas erfarenheter om hur vaccination sköts effektivt och säkert där – men hur det ska öka tillgången på antalet doser är inte lika klart.

I Sveriges vaccinsamordnares uppdrag ligger att undersöka var fler vaccindoser finns, så länge det inte bryter mot andra vaccinavtal. Att söka mer vaccin behöver inte nödvändigtvis vara fel. Men den vaccinationsväg EU stakat ut har arbetats fram med mycket möda och besvär.

Om Sverige och andra EU-länder väljer att frångå den ordningen kan det leda till ökad konkurrens om vaccinen. Risken finns också att det kan stöka till medlemsländernas leveranser. En sådan situation lär inte gynna Sverige. Här finns det skäl till försiktighet.