Under pandemin har många behövt hitta nya sätt att umgås. Folkhälsomyndighetens rekommendationer och begränsningen att samla högst 50 personer på ett och samma evenemang är styrande.
Antalet gäster på födelsedagar, student- och midsommarfirande och andra festligheter har behövt skalats ner. När vädret har varit bra under våren och sommaren har vissa valt att samla familj, släkt och vänner i parker eller liknande utomhusmiljöer. Andra har haft mindre middagar eller helt avstått från att samlas. Många har helt enkelt tagit sitt ansvar för att minska risken för att sprida smittan.
En del har vänt sig till utelivet. Restauranger är undantagna 50-taket så länge avstånd mellan bord och besökare kan hållas. Men också där har alla ett eget ansvar. Håll avstånd. Tvätta händerna ofta. Stanna hemma om du har symptom.
Också ungdomar har dessa sociala behov. Kanske i ännu högre grad än de som nått vuxen ålder. I Katrineholms-Kuriren (9/10) berättade en polis om hur ungdomar i brist på ställen där man kan samlas och aktiviteter, hyr lokaler och anordnar fester med jämnåriga. I vissa fall har det blivit stökigt, ofta när det varit brist på vuxen övervakning. Bland annat anmäldes en av arrangörerna för att en fest i Baggetorp, Katrineholm, passerat 50-gränsen förra månaden.
För många unga, men också vuxna, kan det vara svårt att neka påträngande och oinbjudna gäster. Det kan försvåras av grupptryck, eller om man är berusad.
Alkoholens direkta, fysiska och sociala effekter, är kända. I april gick Världshälsoorganisationen ut med att människors tillgång på alkohol borde begränsas under coronakrisen. Ökad arbetslöshet, sjukskrivningar och ekonomisk osäkerhet riskerar leda till ökad oro, stress och nedstämdhet. Det är en farlig cocktail som kan leda till ökad och skadlig alkoholkonsumtion.
Under pandemin har Systembolaget meddelat att försäljningen i deras butiker ökat. Det behöver inte betyda att alkoholkonsumtionen har stigit totalt sett. I och med att det ofta finns färre platser på uteställena och en del människor låter bli att besöka dem ligger drickandet antagligen på ungefär samma nivåer. Men hur länge Folkhälsomyndighetens restriktioner kommer att gälla vet ingen. Därför är det klokt att se över sina egna dryckesvanor.
Men det finns också andra faror med alkoholen. Människor hanterar den olika bra. Den enes omdöme kan påverkas mer än den andres. Risktagandet kan öka.
Människor har sociala behov som behöver mättas, också under coronatider. Men det kan vara klokt att vara särskilt måttfull med alkohol under pandemin.