Vårdcentralen Årby borde inte ha fått öppna

Region Sörmland borde ha haft krav på vårdutförare som diskvalificerat ägare som de av Vårdcentralen Årby.

Region Sörmland borde ha haft krav på vårdutförare som diskvalificerat ägare som de av Vårdcentralen Årby.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2021-12-19 15:09
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Bostadsområden med sociala och ekonomiska utmaningar har i regel en hög andel invånare med dålig hälsa. Därutöver har de många människor som har svårt att hävda sin rätt i systemet. Denna kombination ställer höga krav på vården i dessa områden. Den bara måste fungera.

Eskilstuna-Kurirens granskning av den privatdrivna Vårdcentralen Årby i Eskilstuna, som har varit igång sedan i mars, visar raka motsatsen. Vårdinrättningen saknar tillräcklig och rätt personal. Personalomsättningen är hög. Enligt tidigare anställda har vårdcentralen låtit bli att skriva remisser och ta blodprover, av kostnadsskäl.

Flera källor vittnar om att vaccin har getts av olegitimerad personal. Patienter som vaccinerats på Vårdcentralen Årby har blivit listade där utan sitt medgivande, i åtminstone två fall med risker för deras hälsa.

Till råga på allt har det visat sig att det par som företräder vårdcentralägaren Amore Hemomsorg AB har stora skulder hos Kronofogden, däribland skatteskulder. Den ena av personerna, verksamhetschefen för vårdcentralen, är dömd för bokföringsbrott. Allt detta var ett tungt skäl till att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nekade bolaget 2019 att driva hemtjänst och personlig assistans.

De två är alltså inte formellt ägare av bolaget – deras släktingar har de funktionerna – men ansågs ändå så pass inblandade i företaget att det stoppades.

Ivos prövning sorterar bort de mest olämpliga aktörerna inom hemtjänst och personlig assistans. Regionerna, som sätter upp kraven och prövar utförare av primärvård, är inte lika noggranna. Eller snarare, vissa regioner är det, andra inte.

Region Sörmland tillhör den senare kategorin. Dess regelbok för bedrivande av primärvård talar enbart om att den sökande inte ska ha några skatteskulder. Inget sägs om en vidare krets personer, utöver den formella ägaren, som är inblandade i företagets verksamhet. 

Om Amore Hemomsorg däremot hade försökt öppna vårdcentral i exempelvis Västra Götalandsregionen hade man fått nej. I den regionens krav- och kvalitetsbok för vårdgivare står att en sökande kan uteslutas om dess ägare eller företrädare(!) har varit inblandade i konkurser eller blivit dömd för brott. När det gäller skatteskulder kan till och med betalda men upprepade skulder – hos både ägare och företrädare – vara diskvalificerande. 

Vilka är Amore Hemomsorgs företrädare? Ja, det har Ivo berättat och fått fastslaget i domstol.

Västra Götalandsregionens regelverk säger även att ”specialist i allmänmedicin med dokumenterad erfarenhet av läkartjänstgöring i primärvårdsverksamhet […] ska vara i tjänst under hela öppettiden”. 

Hos Region Sörmland är kravet inte lika högt ställt och inte lika skarpt formulerat: ”Verksamheten ska vara bemannad med legitimerad läkare med specialistutbildning i allmänmedicin”.

Här krävs en ordentlig uppryckning. Region Sörmland bör givetvis göra sin egen utredning om förhållandena på Vårdcentralen Årby. Men det som har kommit fram i Eskilstuna-Kurirens granskning borde vara tillräckligt för att regionen ska bryta avtalet med Amore Hemomsorg.

Därutöver måste Region Sörmland skärpa sina krav på vårdutförare. De som finns nu duger uppenbarligen inte.