Varför hade hemtjänstens chefer inte bättre koll?

Kommunen visste om att det fanns en "osund kultur" på den avdelning inom hemtjänsten i Flen där samtliga anställda nu sparkats eller fått varningar. Trots det kunde de anställda missköta sina tjänster.

Sex personer på en avdelning inom hemtjänsten i Flen har fått sparken efter det uppdagats att de misskött sina tjänster.

Sex personer på en avdelning inom hemtjänsten i Flen har fått sparken efter det uppdagats att de misskött sina tjänster.

Foto: Johanna Sandgren

Ledare2024-10-29 05:02
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Flens kommun sparkar sex anställda på en avdelning inom hemtjänsten. De övriga tre anställda på avdelningen får varningar, gick det nyligen att läsa i tidningen

Det var för drygt en månad sedan det framkom att samtliga nio anställda på avdelningen stängts av sedan en medarbetare slagit larm om missförhållanden. Personalen hade bland annat struntat i att åka på trygghetslarm, jobbat på varandras inloggningar och dokumenterat insatser hos brukare, trots att de inte varit på plats.

Till tidningen säger Flens kommunchef, Håkan Bergsten, att kommunen ser mycket allvarligt på det inträffade och har agerat kraftfullt för att säkerställa en trygg och säker hemtjänst för brukarna.

Att kommunen agerat kraftfullt är inte någon underdrift. Att ge sex personer sparken på ett bräde hör inte till vardagen. 

Men det finns samtidigt något som skaver i den här historien. 

Kommunen har känt till att allt inte stod rätt till på avdelningen. För en månad sedan sade Håkan Bergsten till tidningen: ”Vi har vetat om att det varit en osund kultur i verksamheten sedan tidigare. Så vi har haft insatser förut och anställt nya chefer för att få ordning på det.”

Uppenbarligen utan att lyckas. 

Och nu när kommunen agerar kraftfullt väljer den alltså att enbart rikta in sig på de anställda i hemtjänsten.

De har utan tvekan gjort fel. Personalen har, som Håkan Bergsten säger till SVT, inte levt upp till de åtaganden som finns i deras anställningsavtal.

Men detsamma borde gälla de chefer som anställts för att få ordning på verksamheten. Inte heller de har ju ha levt upp till sina åtaganden att vända en osund kultur till det bättre. Tvärtom.

Rimligen borde det också ha lett till kännbara och kraftfulla konsekvenser för ansvariga chefer i flera led. 

Osunda kulturer växer inte fram hur som helst i en verksamhet. Det tar ofta tid och sker nästan uteslutande i verksamheter där ledarskapet brister på olika sätt. 

Ska man göra rent hus och få bort ”en osund kultur” som bitit sig fast i en verksamhet behöver man därför börja uppifrån – i chefsleden.

Det pågår visserligen ett arbete på systemnivå i Flen. Till SVT säger Håkan Bergsten att kommunen nu gör en ”genomlysning av hemtjänsten totalt, bland annat för att hitta bättre ledningsförhållanden, men också för att hitta förbättringsområden." 

Det återstår för Håkan Bergsten att förklara vad detta arbete konkret mynnar ut i. Och om kommunen även är beredd att göra sig av med chefer som inte håller måttet.