Många äldre på särskilda boenden i Sörmland har i inledningen av coronapandemin inte fått den vård som de har rätt till. Vårdbeslut har fattats för hela patientgrupper utan individuell bedömning, vilket gjort att många har nekats vård eller fått fel vård.
Palliativ vård har inletts på fel grunder. De äldre och deras anhöriga har inte informerats om och inte gjorts delaktiga i planeringen och genomförandet av vården. Uppgifter har inte förts in i patientjournaler, vilket gör det omöjligt att se vilken vård som folk har fått. Mycket tyder dock på att läkare många gånger inte varit inblandade i vårdbeslut efter att patienten har diagnostiserats med covid-19.
Allt detta framgår av granskningen från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som presenterades på tisdagen. Kritiken är hård och träffar nästan alla de vårdansvariga regionerna. I Sörmland stämmer IVO:s slutsatser överens med det som tidningen rapporterade i våras.
Några citat är riktigt häpnadsväckande:
”Vård och behandling har inledningsvis givits enligt generella direktiv. T.ex. har det framkommit uppgifter som tyder på generella riktlinjer om att patienter som bor på särskilt boende inte skulle skickas till sjukhus för vård eller endast skulle erhålla viss typ av vård och behandling.”
”Vid någon sjuksköterskeintervju framkom uppgifter om att beslut om palliativ vård togs för alla på boendet oavsett bakomliggande sjukdom i det inledande skedet av pandemin.”
”[Vid intervju med sjuksköterska framgår] att initialt kom direktiv från infektionskliniken att inga patienter från kommunala boenden med symtom skulle skickas till sjukhus. […] Så småningom ändrades direktiven och beslut om palliativ vård skulle tas för alla patienter med symtom, även om patienten inte hade konstaterad smitta.”
De äldre skulle alltså inte tas in för slutenvård och inte ges livräddande insatser, utan ställas om till symtomlindring av det slag som ges i livets slutskede.
Det var exakt detta tidningen berättade i maj, med vittnesmål från vårdpersonal och anhöriga. Regionstyrelsens ordförande, Monica Johansson (S), försäkrade då att den här slentrianmässiga övergången till palliativ vård inte sker i Sörmland.
– Att patienter och nära anhöriga är med i diskussionen är avgörande. Jag har fullt förtroende för att vår personal arbetar på det sättet, sade hon också.
Men så var det uppenbarligen inte.
Och nu när IVO har kommit med sin kritik försöker landstingsledningen blanda bort korten. Regionen har inte meddelat några riktlinjer om att sjuka på särskilda boenden inte skulle till sjukhus, hävdar Region Sörmland på sin hemsida.
IVO-granskningen säger motsatsen. Men även om man, mot bättre vetande, skulle ge regionen rätt på den punkten, så är det Monica Johansson och kamraterna som har förklaringsbördan.
Varför har Region Sörmland inte uppfyllt sina skyldigheter som ansvarig för vården? Varför har regionen brutit mot lagen? Varför har den sörmländska vården svikit sina mest utsatta patienter?