Det var under tisdagen som vi berättade att Bengt Jansson, 92, nekas att bo nära sin nya kärlek Britt-Carin Jogvall på Lagersbergsgården.
Biståndschefen understryker att han är välkommen att hälsa på Britt-Carin så ofta han vill.
Men i just detta fall har både biståndshandläggaren och de båda instanser som hittills tittat närmare på ärendet landat på samma slutsats: Bengt Janssons tillstånd är inte av det slag man kräver av en person som ska kunna komma i fråga för ett särskilt boende.
Nu handlar inte allt enbart om det fysiska omvårdnadsbehovet, även om tyngdpunkten ligger på just detta. Men även de sociala och psykologiska faktorerna ska vägas in i bedömningen.
‒Det kan då handla om att en person är socialt isolerad eller är väldigt otrygg i sitt hem, säger Pia Svennerholm Moberg.
Samtidigt understryker hon att den enskildes "omvårdnadsbehov ska vara sådant att det inte längre är tillräckligt med hemtjänst eller andra insatser som den enskilde kan erbjudas när hen bor hemma".
Boende på ett vård- och omsorgsboende är till för dem som inte längre bedöms att klara av att bo kvar hemma.
Inte heller kan han åberopa det tillägg som har öppnats under senare år att gifta par eller par som bott ihop i många år inte ska behöva gå skilda vägar för att den ena parten är i behov av särskilt boende medan den andre inte är det.
Det tillägget omfattar inte särbos eller sammanboende par som träffat varandra relativt nyligen och flyttat ihop.
Är då allt hopp ute för Bengt och Britt-Carin att bo under samma tak?
Nej, kanske inte.
‒Om den enskildes behov förändras så är han välkommen att göra en ny ansökan hos oss på Biståndskontoret, vård- och omsorgsförvaltningen, säger Pia Svennerholm Moberg.
Och som sagt, han är välkommen att hälsa på så ofta han vill.
‒Jo, jag känner mig alltid välkommen när jag hälsar på, det gör jag, säger Bengt Jansson själv. Men nu får vi se vad kammarrätten säger först, så får vi se sedan...
Vad händer om kammarrätten fattar ett annat beslut än förvaltningsrätten?
‒Det måste vi rätta oss efter i så fall, svarar Pia Svennerholm Moberg. Och det gör vi.
Om det blir ett nytt avslag finns ännu en högre instans att klaga till - högsta förvaltningsrätten.