Politikern som bor i en av D. Carnegies lägenheter

– Jag är inte glad över den här utvecklingen. Jag vill ha en dialog, jag vill att hyresvärden ska prata med sina hyresgäster.

Maria Chergui är gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna. Hon är också en av hyresgästerna i D. Carnegies bestånd i Årby.

Maria Chergui är gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna. Hon är också en av hyresgästerna i D. Carnegies bestånd i Årby.

Foto: Nyberg Gustav

Eskilstuna2017-11-02 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det säger Maria Chergui som är gruppledare för vänsterpartiet i Eskilstuna. Hon var också en av de första som hörde av sig när vi publicerade artikeln om Anita Eklöf vars lägenhet ska rivas ut helt och renoveras nu när hon flyttar, detta trots att lägenheten är fullt fungerande.

– Jag bor själv i en av D. Carnegies lägenheter i Årby och känner att den här frågan är jätteviktig. Sedan den här typen av renoveringar började så har det varit väldigt många människor jag pratat med som mår fruktansvärt dåligt av detta, säger Maria Chergui.

En renoverad lägenhet i Årby får nästan samma hyra som de lägenheter som byggs i kvarteret Nithammaren nere vid ån i Munktellstaden, berättar Maria Chergui.

– I nyproduktion får man den hyran men då är ju hela huset nyproducerat. Det är inte husen i Årby.

Maria Chergui ser ingenting positivt med utvecklingen.

– Från början när D. Carnegie köpte det här beståndet så sa de att de skulle testa att renovera på det här sättet i några av lägenheterna. Sen blev det så att så fort någon flyttar ut så river de ut allting.

Och samtidigt som enstaka lägenheter renoveras vittnar Maria Chergui om att ingenting gjorts åt den yttre miljön på flera år.

– Det allmänna intrycket av fastigheterna är att det är sunkigt. Man gör inte ordning fasaderna, man gör inte ordning i trapphusen. Husen genomgår inga förändringar så att man som hyresgäst känner att hyresvärden satsar på oss hyresgäster.

– I stället gör man i ordning ytor för att ta hand om det byggavfall som blir från de här lyxrenoveringarna, säger hon.

Maria Chergui menar att det var bättre med den tidigare hyresvärden Graflunds.

– Visst, då gick det långsamt med underhållet men man hade inte det här aggressiva sättet att behandla hyresbeståndet. Det här är ju en affärsmodell som de själva beskriver som låg risk – hög avkastning. Den här utvecklingen fanns inte tidigare.

Enligt Maria Chergui finns det en känsla av att så fort en hyresgäst ber att något som gått sönder ska bytas ut så vill hyresvärden göra en totalrenovering.

– Det kan handla om tapeter som blivit gamla och som man har rätt att få utbytta. Och så vill hyresvärden blåsa ut allt.

– Om man är en schyst fastighetsägare och bryr sig om sina hyresgäster, då gör man inte såhär.

Vad vill du se för förändring från hyresvärdens sida?

– En dialog med oss hyresgäster, att man frågor oss och att vi får vara med och bestämma.

Jag tänker du som är politiker, vad kan ni göra från politiskt håll?

– Jag tycker att det är enormt viktigt att man bjuder in till en dialog... nu! Och det kan kommunstyrelsens ordförande göra, han kan mycket väl bjuda in till en dialog där man diskuterar bostadsmarknadens utveckling i Eskilstuna. Kommunen kan inte bara rycka på axlarna utan bör i stället säga till bolagen att man vill ha en dialog om det som händer.