Ska det finnas elsparkcyklar att hyra i Eskilstuna?

Flera storstäder runt om i världen har helt eller delvis förbjudit elsparkcyklar – eftersom många förare inte sköter sig.

Elsparkcyklar är en fråga som väcker känslor, vare sig man gillar eller ogillar dem.

Elsparkcyklar är en fråga som väcker känslor, vare sig man gillar eller ogillar dem.

Foto: Sofia Ekstršm/SvD/TT

Eskilstuna2024-10-10 18:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elsparkcyklars vara eller inte vara i Eskilstuna har debatterats i tidningen de senaste veckorna. Och det är en fråga som väcker känslor, vare sig man gillar eller ogillar dem.

Det hela började med en artikel i tidningen om att det står många elsparkcyklar parkerade vid eller slängda på cykel- och gångbanan på Kjulavägen upp mot Ica Ekängen och sedan ned mot Strängnäsvägen. Tidvis har det varit svårt att cykla förbi dem på ett säkert sätt.

undefined
Felparkerade elsparkcyklar kan vara en trafikfara.

Att slarvigt parkerade elsparkcyklar är ett problem, skriver de flesta under på. Det debattörerna inte är eniga om är lösningarna. 

Till att börja med borde man ändå redogöra för vad som gäller:

  • Du får inte parkera elsparkcykeln på en gång- eller cykelbana – om det inte finns en uppställningsplats eller parkering av cyklar där.
  • Du får inte skjutsa någon annan inte ens en kortare sträcka. Det görs inga undantag till denna regel. Det spelar alltså ingen roll om du skjutsar ett barn eller en vuxen person. 
  • Bryter du mot skjutsförbudet kan du både få betala 500 kronor i böter och få en notering i belastningsregistret. Noteringar i registret kan göra det svårare att få körkortstillstånd.
  • Är du under 15 år måste du enligt lag ha hjälm på sig. Men det rekommenderas att alla har hjälm.
  • Är du över åtta år får dun aldrig köra med elsparkcykeln på trottoarer/gångbanor. Är man under åtta år får man bara använda trottoaren om cykelbana saknas. 
  • Du får inte köra en elsparkcykel om du är för trött, sjuk, påverkad av alkohol eller något annat ämne så att du inte längre kan köra på ett säkert sätt.  

Den som kör en elsparkcykel måste dessutom visa hänsyn till andra, exempelvis anpassa avståndet och hastigheten när den passerar medtrafikanter. 

undefined
Man får inte skjutsa någon annan på sin elsparkcykel.

I dag är det många som medvetet eller av okunskap bryter mot reglerna, vilket bidrar till att många ogillar elsparkcyklarna.

I flera stora städer: Paris, Montréal, Melbourne och Madrid har det redan – helt eller delvis – införts förbud. I april 2023 hölls en folkomröstning i Paris om ett förbud av uthyrning av elsparkcyklar. Nästan 90 procent av väljarna röstade för ett förbud.

I Paris fanns två bidragande orsaker. Att parisarna tröttnat på att behöva sicksacka mellan kringslängda elsparkcyklar och en vilja att minska olyckorna. 

Även i Eskilstuna sker olyckor med elsparkcyklar. Mellan 2020 och 2023 skadades 229 personer. 

Man skulle därför tycka att företagen som hyr ut elsparkcyklar i Eskilstuna: Tier, Qick och Ryd skulle vara intresserade av att skydda sin marknad genom att se till att personer som missköter sig inte längre får hyra elsparkcyklar av dem.

undefined
Är man över åtta år får man inte köra på trottoaren.

Jag kontaktade därför de tre företagen via mejl eller genom deras kontaktformulär med frågor om vad de gör om en person parkerar elsparkcykeln i strid med villkoren i hyresavtalen. Och om det händer att användare stängs av ifall de återkommande ”felparkerar”.

Inget av företagen har efter snart två veckor bemödat sig att svara. 

Det bristande intresset säger en hel del.