Tänk dig att du och dina kolleger plötsligt inser att massor av små insekter har tagit er arbetsplats i besittning. Det låter som ett avsnitt av Arkiv X, men vid terminsstart är det så verkligheten ser ut för tusentals pedagoger på förskolor och skolor.
Den eskalerade spridningen av huvudlöss har blivit ett arbetsmiljöproblem för framför allt förskollärare och pedagoger. Pedagoger vittnar om att det räcker med att ett enda barn kommer till förskolan med löss för att smittan ska pågå i månader.
Den drabbar inte bara barnen, den drabbar även pedagogerna, och sedan vikarierna, och så står de där och får ytterligare en period under läsåret där det känns hopplöst att planera verksamheten, eftersom huvuden ska kontrolleras och barn ska skickas hem.
Tidigare har det funnits oklarheter kring huruvida det är tillåtet att vabba när barnen får löss. Numera är det fullt tillåtet, bekräftar Försäkringskassan, eftersom löss räknas som smitta. Och det är en smitta som föräldrar måste ta på allvar, för förskolepersonal ska inte behöva lägga tid på att kontrollera barnens huvuden dagligen.
Till och med maj år 2023 såldes nästan en halv miljon förpackningar lusmedel i Sverige. “Någonting har hänt”, konstaterade Apotekets kategorichef i SVT Nyheter (22/5 -23). Eftersom en förpackning räcker till en hel familj drabbades rimligen fler än en halv miljon svenskar av löss under förra året.
Huvudansvaret för att stoppa spridningen ligger givetvis hos föräldrarna. Samtidigt måste läkemedelsindustrin, apoteken och diverse myndigheter inse att de delvis bär skulden för att lössen tagit Sverige i besittning. Produkterna som säljs på svenska apotek är helt enkelt för dåliga.
Många av de luskammar som säljs får bara med sig lössen, inte äggen. En stor del av de lusschampon som säljs dödar bara löss, inte ägg. Hur är det ens möjligt att få sälja medicintekniska produkter som gång på gång visar sig inte ge önskad effekt?
Man blir man nästan konspiratorisk och undrar om de aktivt väljer att inte tillverka mer effektiva produkter för att de vill hålla igång försäljningen, men sedan läser man nyhetsartiklar om att hyllorna på apoteken gapar tomma på lusmedel, eftersom produktionen inte hänger med.
Varken föräldrar eller förskolepersonal är som Madickens mamma, hon som hade tid att ägna en hel dag åt att avlusa små fattiga barn med giftig sabadillättika. Men trots att det svider i plånboken måste föräldrar ta den där extra dagen för att avlusa sina barn ordentligt – i väntan på att läkemedelsbranschen börjar ta ansvar genom att sälja produkter som faktiskt fungerar.
Johanna Schreiber är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån