Gästkrönika
Många läser fortfarande på baksidan av mjölkpaketen. Arlas pyssel, gåtor, tips och matnyttiga fakta överlever än så länge i scrollsamhället. Det vet vi eftersom en baksideskluring nyligen väckt starka känslor.
I den oskyldiga kluringen ombeds läsaren hjälpa bonden att köra traktorn till ladugården, och hitta kortaste vägen dit för att spara bränsle. Hur kan det uppröra?
För att uppmuntran att snåla med soppan för vissa påminner om klimatpropaganda, ja rent av låter miljöpartistisk? Nej, det är ännu fånigare än så. Den fiktiva bonden heter nämligen Hamid.
"Go woke go broke?" twittrade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jessica Stegrud, en fras som främst används av den amerikanska högern för att uppmana till bojkott av företag som uppfattas som "woke" eller identitetspolitiska. En kategori inom vilken Arlas mellanmjölk nu alltså faller, på grund av namnet på en tecknad lantbrukare.
"Hamid? Är Hamid det vanligaste namnet bland svenska mjölkbönder? Vad är det med våra svenska företag i dag som ska vara så ”inkluderande”- varför heter bonden inte bara Bengt, Ulf eller Sune" frågade Maria Rosander, Stegeruds partikamrat tillika politiker i Uppsala och femtenamn på partiets lista i EU-valet, till sina följare på X.
Det av Sverigedemokraterna startade men numera sålda och på lillfingerlängds avstånd hållna propagandaorganet Riks förärade mjölkpaketet en tre minuter lång video. Så skrattretande är tydligen tanken på en bonde som heter Hamid, och sån brist råder på viktigare frågor att uppmärksamma. Man rasar över en tvåliters tetra.
Det hela är en storm i ett mjölkglas. Man kan tycka att inkluderande marknadsföring är cynisk, töntigt inställsam, eller att den slår in öppna dörrar, men att ilsket avreagera sig på X för att en låtsasgubbe heter Hamid osar i-landsproblem.
Det är dessutom ett övertydligt exempel på det som börjat kallas "woke-högern" eller "identitetshögern", det vill säga att man ute på högerkanten gör sig precis så lättkränkta som man gärna anklagar sina motståndare för att vara. De går i taket, men vid minsta antydan till inkludering i stället för exkludering. Det är extra unket, men tendensen att bli kränkt först och tänka sen är pinsam oavsett på vilken sida av den politiska sandlådan som den återfinns.
Ännu pinsammare blev det också när Hamid Ataei trädde fram i TV4. Hamid föddes i Afghanistan, men bor numera i Tranås, och jobbade i sju år som dräng på en Arla-gård. Hans historia utmanar stereotyper, och borde få vissa att sätta det fördomsfulla gapflabbet i vrångstrupen.
Mimmie Björnsdotter Grönkvist är fristående skribent på Liberala Nyhetsbyrån