Centerlinjen är en konstant balansgång

Foto: SN

Gästkrönika2022-04-25 19:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I fredags höll Centerpartiet sin valupptakt – ett möte för 900 av dess kandidater i höstens val. Företrädare inom ett parti har alltid nytta av att möta varandra. För att diskutera, pröva argument och jämföra erfarenheter. För ett parti som Centerpartiet – etablerat på en landsbygdens folkrörelsegrund – har det alltid varit viktigt att träffas och mötas. Inte bara för fikat och kaffets skull. Det är så man förankrar. 

Det finns alltid mer välbekanta sakfrågor – allt från landsbygdens kraft, jord- och skogsbruk, till miljö och småföretagens möjligheter i vardagen. Där finns också det närodlade, för mer likvärdiga förutsättningar oberoende av avstånd. Och annat, frågor som varierar.

Det maktpolitiska läget – att C har valt att låta Socialdemokraterna bilda regering – är ett sådant och det verkar gå att leva med. När landets centerpartister ställer sig frågan om vad som är för Sveriges bästa så finner de flesta svaret i mitten. I samarbeten som lämnar ytterkanterna därhän. 

Så är det redan i många av de kommuner och regioner där C är med och styr. 

I rikspolitiken är den positioneringen knepigare, eftersom Socialdemokraterna och Moderaterna ser sig som givna huvudmotståndare och vill den cementera bilden, av valtaktiska skäl inte minst. Fast det hindrar ju inte andra partier från att förespråka mer mittensamarbete. För att det skulle vara bra för Sveriges framtid.

Inom dagens centerrörelse finns ingen dold längtan efter växande skattetryck eller mer av likriktande socialism, tvärtom. Där finns samtidigt en mycket stark uppfattning om att ett jordnära, grönt och liberalt parti, som ser människor hellre än kollektiv, har att hålla en tydlig rågång till all främlingsfientlighet. Sådant som på djupet förgiftar fria samhällen.

Det är också viktigt att få prata om vad man vill, i stället för vad andra vill att man ska säga. För ett parti som Moderaterna ligger sänkt skattetryck nära hjärtat. För Socialdemokraterna är det i stället högt skattetryck och mer omfördelning av resurser. För ett parti som Centerpartiet är det livskraft och välfärd i hela landet. Och så vidare. 

Ett partis hjärtefrågor kan inte trollas bort eller blundas för. Det gör det olika lätt att göra upp. Därför är det inte en slump att C ingår i så många kommun- och regionstyren i landet. Andra kan tänka sig att göra upp. Därför är också det svar som C ger, att man vill kohandla i mitten, rimligt. Trots att det finns andra partier som helst vill tvinga fram något annat.

Olof Jonmyren är politisk redaktör på Södermanlands Nyheter (c).