Sex som orsakar hjärnskador och död

Våldsamt sex är inte synonymt med partnermisshandel, men det betyder inte att det är ofarligt och oskyldigt.

Foto: Mats Edman

Gästkrönika2024-09-25 05:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gästkrönika

Radioprogrammet Kaliber (SR 23/9) har gått igenom domar från de senaste åren som handlar om strypvåld och strypsex. I programmet vittnar utsatta unga kvinnor om relationer där våld är vardag, och strypgrepp om halsen som gör att de tappar andan och svimmar.

Det är på dödligt allvar. I Sverige är strypning det näst vanligaste sättet kvinnor mördas på av sin partner. Överlevarna berättar om hur de fruktat för sina liv.

Antalet domar om strypvåld har ökat. I fjol handlade det om 86 domar, en ökning med 75 procent jämfört med de tre föregående åren.



Samtidigt finns det stora kunskapsluckor inom vården och rättsväsendet om vilka men strypningar kan ge. Något som riskerar göra att gärningsmän kommer undan när ord står mot ord och fysiska bevis saknas. 

Att Kaliber lyckas belysa denna problematik är oerhört viktigt. Situationen behöver dock även uppmärksammas politiskt. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) som intervjuas i programmet visar sig kunnig – tack vare hennes tidigare jobb som åklagare. Förhoppningsvis kan denna erfarenhet omsättas i konkret politik.

Programmet tangerar även mer komplexa frågor, kring de normer kring sex som finns hos den yngre generationen. Kvinnor under tjugofem år löper långt större risk att utsättas för strypning av någon de älskar. Genomgången av domar ger en välbehövlig konkretion åt problemet.

Tidigare har hårt sex bland unga granskats av SVT:s Uppdrag Granskning. I programmet vittnar tjejer om en kultur där det anses dåligt att vara "vanilla" – alltså tycka om vanligt, ovåldsamt sex. Tjejer "ger med sig" för att inte uppfattas som pryda. 

– I princip alla tjejer jag känner har blivit utsatta för strypgrepp under sex, sa en av tjejerna som intervjuades.

Fallen som tas upp i Sveriges Radio handlar om regelrätt misshandel och partnervåld – inte bara hårt sex. Men var gränsen går är inte solklar. Rättsläkaren Brita Zilg framhåller att all strypning vid sex eller "breathplay" inte handlar om våld, utan om att utforska gränser. Men hon påpekar samtidigt att det finns stora risker – även i fall där strypsex är frivilligt.

Att stoppa syretillförseln till hjärnan är alltid farligt, och kan ge bestående men. 

Mimmie Björnsdotter Grönkvist är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån