Den extra tusenlappen till pensionärerna kan bli ödesdiger

Ingen missunnar de äldre att ha det bra. Men det går inte att som S och SD nu gör att lova extra pengar till pensionärerna – utan att tänka på konsekvenserna.

Foto: LNB

Gästkrönika2024-08-28 05:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En mycket farlig cocktail håller i detta nu på att mixas fram i vårt land. Ingredienserna är följande: allt färre barn föds i Sverige samtidigt som svenskarna lever allt längre. Kostnaderna för att ta hand om de äldre ökar. 

Samtidigt förs en mycket restriktiv politik för arbetskraftsinvandrare, som vården och omsorgen är beroende av. Och på tal om kostnader: dagens arbetsföra i landet ska också stå för notan för nybyggd kärnkraft, upprustningen av en sedan generationer vanvårdad fysisk infrastruktur, klimatförändringar vars konsekvenser i miljön i vårt land ännu är okända, en grön omställning, vad det nu kan tänkas innebära – och så den där kriminaliteten.

Hur denna cocktail ska inmundigas i framtiden är ännu oklart, men dagens unga bör åtminstone förvänta sig ett fortsatt högt skattetryck och en höjd pensionsålder – om Sverige fortsatt ska vara ett välfärdssamhälle. 

Med det i åtanke är det anmärkningsvärt hur aningslösa stora svenska partier, såsom Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, är inför hanteringen av det svenska pensionssystemet.

På idéstadiet är det förstås förståeligt: alla håller med om att de som byggt vårt land ska få sätta guldkant på tillvaron med både budapestrullar och resor. Men när denna teori ska översättas i praktiska utredningar om avgiftsnivån i det allmänna inkomstgrundade pensionssystemet är situationen en annan.

För närvarande genomförs just en sådan utredning. Även om det ännu är oklart vad denna kommer att mynna ut i, står det klart att Sveriges två största partier har klara åsikter. Sverigedemokraterna vill att dagens arbetande svenskar ska betala in mer pengar i systemet för att dagens pensionärer ska få en tusenlapp mer i månaden. Socialdemokraterna, som är inne på samma linje, vill höja pensionsavgiften så att pensionärer kan få en garanterad pension om 70 procent av slutlönen i pension.

Även om den retoriska bilden av pensionärer som efter ett långt yrkesliv inte kan klara sig på de småslantar som den allmänna pensionen ger är stark, är den inte överensstämmande med verkligheten. 

Enligt en studie från Kansliet för hållbart arbetsliv vid socialdepartementet, om pensionärernas levnadsstandard har pensionärer som grupp haft en bättre genomsnittlig inkomstutveckling under åren 2003–2024 än befolkningen i övrigt. Den individuella disponibla inkomsten hos pensionärerna har ökat med omkring 70 procent under dessa år.



Frågan om pensionerna kan därför inte reduceras till en fråga om gott och ont, eller om man är för eller emot att Sveriges äldre ska ha en värdig ålderdom. 

Snarare måste debatten innefatta en förståelse för att varken dagens och framtidens äldre kommer vara förtjänta av att leva i ett samhälle med låg produktivitet och tillväxt. En höjd pensionsavgift skulle innebära högre skatter på just det Sverige behöver mer av: arbetade timmar, företagande, innovationer och investeringar. Det vore en mycket dyrköpt budapestrulle. 


Karin Källström är fristående centerpartistisk skribent på Liberala Nyhetsbyrån