Den här granen är till för att plundras

Foto:

Gästkrönika2023-12-26 05:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Culturum i Nyköping står en speciell gran. Den har sina sidor, massvis med sidor. Det är en gran byggd av böcker som ska gallras ut från Nyköpings stadsbibliotek – och den är till för att plundras. 

Initiativet är värt en spontan applåd. Böcker är nytta även när de gjort sin tjänst i bibliotekshyllorna. En del har nog sina hundöron, de har ju ofta mött många ivriga fingrar och läslystna blickar. Men innehållet har bärkraft.

Det är lika vackert som julmusik.
 

undefined
Granen står så grann på Nyköpings stadsbibliotek. Sedan blir det julgransplundring för läslystna, men efter nyår.

Äter du gott under julen medan hjärnan får gå utan näring? Det är en provokativ fråga och en som tål att ställas. Ett robust, livskraftigt samhälle behöver läsningen. Det behöver tankekraft och upplysning, förströelse och förkovran. Annars blir det lätt väldigt mörkt, i sinnet och i synen på omvärlden och andra människor. 

Upplysningstiden och boktryckarkonsten är en av de centrala faktorerna bakom det moderna samhällets utveckling. Folkskolan och folkbildningen har byggt Sverige starkt. Det har öppnat för klassresor, där den som föds i ett fattigt hem inte behöver leva sitt liv som lika fattig. 

Svenskarna är ett läsande folk. Det är bra. Det är nyttigt att läsa för alla. Det är också därför som många lokaltidningar har varit framgångsrika informationsbärare under mer än ett sekel. 

Det livslånga läsandet är ingen plikt, men erbjuder en enorm nytta, personligt och i gemenskap. Det må vara Julia Donaldsons Gruffalon, Harry Potter, Anne Franks dagbok eller Charlotte Kallas självbiografi.

Färsk statistik från Statistiska Centralbyrån visar att två av tre svenskar har läst en bok det senaste året. Pensionärer är strålande läsare. Unga i åldrarna 16 till 29 år har mer att jobba på. 

Kvinnor är bättre på att läsa böcker än män. Närmare hälften av alla män läser inte böcker på fritiden. 46 procent, lite färre än hälften av de tillfrågade som har gått ut gymnasiet, men sedan inte gått vidare till högre utbildning, har inte läst en bok på fritiden de senaste tolv månaderna. 

Läsningen är en könsfråga och en klassfråga. Det borde vi alla ägna kraft åt att ändra på. 

undefined
Det går att ge bort böcker i julklapp, eller så kan man besöka biblioteket och se vad som finns att låna. Ingetdera är fel, läsning är bra.

Alla kan göra något. Biblioteken står öppna, det är varken svårt eller komplicerat att låna böcker. 

Var en förebild! Har du barn? Har du barnbarn? Visar du att du också läser, att det ger kunskaper, livsglädje och näring till nya tankar? Om barn inte kan få böcker i julklapp, ta dem då till biblioteket på lovet. 

Nya vanor börjar alltid med det första steget. De allra flesta som läser har också någon bok, den där som gav ett slags wow! Den upplevelsen förtjänar alla att få upptäcka. Det där som hade gömt sig mellan sidorna, oavsett om det var i papper, i digital form eller som ljudbok. 

Någon kanske till och med börjar sin läsande resa med att plundra en gran, byggd av böcker. I så fall är det en riktigt god fortsättning på julen – och helt i dess anda.

Olof Jonmyren är politisk redaktör på centerpartistiska Södermanlands Nyheter. Texten har tidigare publicerats där