Det finns dåligt väder, jobba med det

Olof Jonmyren

Olof Jonmyren

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2023-03-15 05:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en del jobb som kan utföras på annan plats än den invanda arbetsplatsen. Det illustrerade vardagslivet med pandemirestriktionerna i början av 2020-talet. På många håll blev då mycket jobb gjort, trots att alla inte satt på samma plats eller kunde mötas rent fysiskt. En del företag gjorde till och med distansjobbet till utgångspunkten, exempelvis Spotify. 

Distansarbetet är i dag ett mer lättillgängligt fenomen än vad det tidigare var. Tekniken spelar med – och inte emot. Däremot kan det finnas vissa företagskulturer och ledarskapsstilar som inte klarar av att se möjligheterna, och det är beklagligt. Sådant går att ändra på, för ovädret sällan har öppet för förhandlingar. 

När dåligt väder nalkas kommer uppmaningen numera närmast automatiskt: Den som kan jobba hemifrån bör göra det. Maningen är ofta för säkerhets skull, men värd att följa om det går. Alternativet att medarbetare fastnar i trafiken på olika sätt, är bara dåligt. Följ krisinformationens budskap och gör vårt samhälle tåligare för påfrestningar.

Nu är det tyvärr så att alla inte har det så väl förspänt att de kan jobba på distans. De flesta vårdyrken kräver att man möter patienten på plats. Butikspersonal kan oftast inte jobba från köksbordet hemma i lägenheten. Poliser kan inte stoppa brott eller gripa misstänkta via länk. Räddningstjänsten måste ut där andra hellre stannar hemma. Snöröjaren måste röja snö. Arbetslivet är inte alltid rättvist.

Att jobba hemifrån kan ses som en tjänstemanna-grej, där ett kontorsbord kan bytas mot ett annat, på annan plats. Men det är inget att fnysa åt. Distansjobbet gör stor nytta när så behövs, samtidigt som det minskar belastningen på pendlartrafiken i besvärliga lägen. I stunden blir det en vinn-vinn-lösning. 

Snön faller och vi med den, sjöng Ulf Lundell en gång i tiden. Men så illa är det inte. Regionförstoring och ökad arbetspendling behöver gå hand i hand med ett bredare utbud av arbetssätt, med flexibilitet där det är funktionellt. För det är ju onekligen positivt när ett antal viktiga verksamheter kan hålla hjulen snurrande, trots att alla inte kan ta sig till jobbet och den stora snösmockan slår till med kraft.

Olof Jonmyren är politisk redaktör på Södermanlands Nyheter (c). Texten är tidigare publicerad där.