Public service ägnar sig åt känslomässig misshandel

Johanna Högström Schreiber.

Johanna Högström Schreiber.

Foto: Mats Edman

Gästkrönika2024-06-20 05:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det händer inte ofta att tv-kanaler avbryter realityserier, antingen under inspelningen eller under sändningsperioden. TV4 valde att inte sända “Äntligen hemma” 2018 efter att programledaren Martin Timell polisanmäldes under Metoo. TV3 avbröt sändningarna av “Paradise hotel” 2022 när det gjordes en polisanmälan om sexuella övergrepp. 

När det gäller årets säsong av “Gift vid första ögonkastet” har tre av fyra par blivit så svikna av produktionsbolaget och public service att man måste fråga sig om säsongen ens borde ha sänts.

Redan under bröllopsnatten märks det tydligt att en av deltagarna har svårt att hantera alkohol. Hans tal är påverkat, och tungbandet glappar så mycket att en ansvarstagande inslagsproducent borde ha diskuterat saken med sina kolleger: Borde vi kanske säga till det här paret att avstå från alkohol under resten av inspelningen?

 Senare under säsongen upprepar deltagaren beteendet. I berusat tillstånd är han så elak att hans partner väljer att hoppa av. Om produktionsbolaget satt tydliga gränser skulle det ha besparat båda parterna i relationen mycket emotionellt lidande.

En annan deltagare blev lämnad av sin partner kort innan återträffen-avsnittet spelades in. Ändå visar kanalen gulliga tillbakablickar från hur de kör till sin nya, gemensamma lägenhet. Av hur de busar, skrattar och myser. 

När paret ska titta på sin bröllopsvideo tillsammans med de andra deltagarna bryter den som blivit lämnad ihop och rusar iväg från kamerorna. Att utsätta en människa för den emotionella stressen är känslomässig sadism, en köttyxa rakt in i hjärtat. Att visa situationen i tv är ovärdigt svensk statstelevision.

Till sist har vi givetvis paret som det började spekuleras kring redan innan säsongen startade. Någonting fysiskt hände mellan deltagarna Jimmi och Linnea. Någonting som är så allvarligt att Jimmi inte ens fick vara med på återträffen.

“Jag vill inte att någon ska ta på mig när jag inte vill”, sa Linnea i programmet. Ändå ska Jimmi få vara med i avsnittet och skicka en mysig hälsning till de andra deltagarna. Och till tv-tittarna.

Att kräva att “Gift vid första ögonkastet” läggs ned är en trött åsikt, som vevats i ett decennium. Det är klart att programmet inte ska läggas ned! Det är kul, det är smart och uppenbarligen är människor intresserade av att delta. Ibland tycks det också ha fungerat, det har till och med fötts GVFÖ-bebisar. 

Men SVT:s hantering av årets säsong gör att man önskar att den del av public service-skatten som gått till att producera just den här säsongen i stället borde ha kastats i sjön.

Johanna Högström Schreiber är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån