Det finns goda skäl till framtidstro

.

.

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2020-04-02 13:53
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här är tio positiva nyheter i mars.

1. Trots allt negativt som det nya coronaviruset har fört med sig finns det skäl till hopp. Enligt amerikanska forskare muterar viruset i betydligt mindre utsträckning än andra vanliga virus. Det innebär att det är osannolikt att viruset blir farligare när det sprider sig, och att ett vaccin kan ge immunitet under lång tid.

2. Den första kliniska studien för att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset är igång. Det är 45 unga, friska deltagare som kommer att få injektioner som utvecklats av amerikanska National Institutes of Health och läkemedelsföretaget Moderna. Målet är att undersöka om vaccinet har några bieffekter, för att sedan inleda storskaliga tester. 

3. På Ikea i västgötska Kållered insåg logistikchefen Johan Andersson att det låg 50 000 oanvända munskydd på lagret. Munskydden köptes in i samband med fågelinfluensautbrottet för några år sedan, men hade legat bortglömda sedan dess. Andersson och hans kollegor körde munskydden till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, där personalen var överlycklig över leveransen.

4. För att snabba på produktionen av respiratorer – en bristvara i vården när många patienter behöver intensivvård – har lastbilstillverkaren Scania skickat personal till medicinteknikföretaget Getinge. ”Vi har goda förutsättningar att hantera det här. Men vi måste hjälpas åt”, sade Scanias vd Henrik Henriksson. 

5. Genom Sophiahemmet Högskola får permitterad personal från flygbolaget SAS möjlighet att gå en vårdutbildning på distans. Utbildningen tar tre dagar, och tanken är att personalen med sina nya kunskaper ska kunna avlasta vården. Fler arbetsgivare kan omfattas framöver.

6. Det brittiska företaget Mologic utvecklar tillsammans med ett forskningsinstitut i Senegal ett coronatest som ska säljas för 1 dollar och ge ett färdigt resultat på tio minuter. Tanken är att testet ska användas i afrikanska länder där sjukvårdskapaciteten är begränsad, för att förhindra stor spridning av viruset.

7. Samtidigt som det är stort fokus på coronaviruset har den sista ebola-patienten lämnat sjukhuset i Kongo-Kinshasa. Det senaste utbrottet i landet ledde till att 2 100 personer dog. Dessutom godkändes nyligen ett vaccin mot ebola, vilket kanske kan göra det senaste utbrottet till det sista. 

8. Italien är ett av de länder som drabbats hårdast av det nya coronaviruset. För att göra karantänen mer uthärdlig för italienarna har regeringen byggt hemsidan Solidarietà Digitale (Digital Solidaritet) där företag som vill ge bort sina tjänster kan lägga ut erbjudanden. Några exempel är mobiloperatörer som erbjuder gratissurf, tidningar som ger bort digitala prenumerationer och gratis verktyg för distansarbete. 

9. 2011 botades den första patienten från HIV, och nu har samma behandling fungerat på ytterligare en patient enligt en studie i tidskriften The Lancet. Genom att transplantera stamceller hindras viruset från att replikera sig. Metoden är riskabel, men kan användas för patienter som inte har några andra alternativ. 

10. Det är fortfarande långt kvar tills män och kvinnor är helt jämställda, men utvecklingen går i rätt riktning. Enligt Världsbanken har 1 571 lagändringar som stärker kvinnors rättigheter genomförts i världen sedan 1970, och jämställdheten ökar på alla kontinenter. Sverige toppar tillsammans med sju andra länder rankningen över länder där kvinnors rättigheter är starkast.  

Emanuel Örtengren är fristående skribent.