Pinsamt av M att försöka göra snuset till en viktig valfråga

Foto: Mats Edman

Gästkrönika2024-05-08 05:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kändes som att ungdomsförbundet Muf hade kidnappat moderpartiet, när Moderaternas toppkandidat i EU-valet Tomas Tobé kallade till presskonferens om det vita snuset. M lät meddela att man vill kämpa för snuset, och presenterade ett "snuspaket".

Det hela är tröttsamt. Problemet är egentligen inte att Moderaterna – Socialdemokraternas partigrupp i Europaparlamentet, eller tidigare SD- numera Folklistan-kandidaten Johan Nissinen, som också lovat att stå upp för snuset i EU – har fel i sak. Problemet är att snusfrågan ges bisarrt mycket utrymme i EU-debatten.

Vitt snus är ett nytt påfund. Senast EU:s tobaks- och nikotinpolitik sågs över fanns inte de tobaksfria nikotinpåsarna, därför omfattas de inte av något gemensamt regelverk. Det finns inga gemensamma åldersgränser, eller regler kring varningstexter eller nikotinhalter. Eftersom tobakspolitiken sannolikt ses över nästa mandatperiod, lär sådana regler övervägas.

Vanligt snus med tobak, "det gamla hederliga svenska snuset", är redan förbjudet i unionen – men Sverige har ett undantag. Vitt snus är redan förbjudet i ett antal EU-länder, och i andra debatteras det. Kanske kommer länder som redan förbjudit det vita argumentera för att hela unionen ska gå samma väg.Muf-ordföranden Douglas Thor påpekade på pressträffen (SvD 2/5) att snus en viktig anledning till att Sverige har lägst tobaksrelaterad dödlighet i EU. Det ska svenska parlamentariker förstås föra fram i en debatt. Men är någon orolig för att de inte skulle göra det? 

Himlen är blå, vatten är blött och svenska Europaparlamentariker vill inte förbjuda snus, vare sig det är vitt eller brunt. Man behöver inte kalla till presskonferens för att påtala självklarheter, och ge mer uppmärksamhet till en fråga som redan har blåsts upp bortom alla proportioner.

Från svensk horisont har frågan om snuset en symbolisk sprängkraft. Det specifikt svenska mot klåfingriga Bryssel-byråkrater, men det är en fråga på marginalen. Även för oss. 

Men EU har mycket större frågor – som Ukraina, klimatet och den gränsöverskridande gängkriminaliteten – att ta itu med. Att Sveriges största parti kallade till presskonferens enbart om snus är ur det perspektivet pinsamt. 

Det går säkert hem bland sjuttonåringar på Mufs skolkampanjer, men det är ingen anledning för toppkandidaten Tobé att spela med och försöka göra det till en stor valfråga.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån