En enkel lösning på höga bensinpriser – åk inte bil

Gästkrönika 29 juni 2023 18:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det klagas och klagas på att bensinen är dyr, nu ska ni få ett ekonomi-tips från coachen. Sluta köra så mycket bil!

Begår man misstaget att lyssna på den allmänna debatten så låter det ibland som att det hemskaste som finns är att behöva betala för sig när man slaktar vårt klimat. Eller som någon mer svärjevänlig än jag skulle formulera det: Att bränslepriserna är alldeles för höga. Jag håller verkligen inte med, det ska svida i plånboken att släppa ut, oavsett om du bor utanför stan.

 

Det vi måste få sagt först och främst är att det inte är synd om dig för att du bor på landet. Det är ett val du gjort själv och har du inte råd med transporter så finns det en enkel lösning; flytta!

Jag har ingenting emot att folk väljer att bosätta sig mitt i ingenstans, det är upp till var och en att göra. Men det man måste offra för den lantliga idyllen är att inte få samma nivå av samhällsservice som inne i stan. Man kan inte kräva att bussen ska gå lika ofta som inne i centrum. Gör detta att man blir mer beroende av bilen? Absolut! Men det är återigen ett val. Om du inte kan få ihop din ekonomi så ta lite ansvar, kräv inte att alla andra ska finansiera din ohållbara livsstil.

 

Om du redan bor inne i stan så har du faktiskt inga ursäkter. Det finns gott om kollektivtrafik och man dör faktiskt inte av att promenera till närmaste busshållplats. Det optimala hade så klart varit att bygga ut den ännu mer. Fler linjer, avgångar och hållplatser är en bra sak, men inte nödvändigt. Kollektivtrafiken i Eskilstuna fungerar faktiskt bra som den ser ut i dag.

Problemet består inte endast i att personer fattar dåliga beslut, det finns också problem på systemnivå. Den bildyrkan vi byggt upp i Sverige är inte sund. Samhället är anpassat efter bilen och det är det stora grundproblemet. Bygg i stället ett samhälle anpassat efter människor och inte plåtklumpar på hjul så kommer vi se att folks bilberoende inte var så allvarligt som vi trodde.

 

Men av våra folkvalda är det inte personligt ansvar som läggs fram som lösning på problemet, det är snarare någonting man försöker undvika till varje pris. Debatten om de höga bränslepriserna har länge låtit som en stressad auktion. Partiledarna försökte i hela valrörelsen buda över varandra, den ena lovade att sänka priset vid pump med två kronor, den nästa med fem, slutligen så vann Jimmie Åkesson med budet tio kronor. Men det verkar som att checken han skrev där i valrörelsen inte har täckning, den studsade helt enkelt hos finansdepartementet.

 

Regeringen kanske lyckas sänka bränslepriserna marginellt i närtid, det är svårt att säga. Men det vi vet är att oljan inom en snar framtid kommer att ta slut oavsett hur mycket reduktionsplikten sänks. Varför inte ligga före utvecklingen?

Sätt dig på tåget eller biogasbussen i stället för din bensinslukande bil nästa gång du ska någonstans. Bor du så att du är beroende av bilen? Då kanske det rent krasst är dags att flytta.

 

Jonathan Törnstrand är återkommande gästkrönikör på Eskilstuna-Kurirens ledarsida och ordförande för Luf Sörmland


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa