Ett bleknat partis kranka eftertanke

Foto:

Gästkrönika2022-01-20 17:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet lämnade regeringssamarbetet med Socialdemokraterna under högljudda och uppmärksammade former i samband med den senaste regeringsbildningen. Socialdemokraterna med Magdalena Andersson som statsminister stannade kvar i Rosenbad och Miljöpartiet gick därifrån. Ut i tystnaden.

Det kanske var fel, säger språkröret Märta Stenevi (MP) nu i en intervju i DN. Krasst sagt, hade MP bara dåliga vägval att göra. 

Avhoppet gav regeringsverktygen exklusivt till socialdemokratin. Någon garanti för att dessa skulle användas på ett för Miljöpartiet bra sätt, fanns inte. Även om Stenevi med emfas hävdar att uppbrottet inte gjordes av taktiska skäl, är det nog så att minst ett taktiskt moment fanns med. Men ett som enbart fokuserade på mediebilden. 

Det skulle vara tydligt att MP lämnade Rosenbad i frustration och upprördhet – att politik är ”på riktigt” som Stenevi formulerar det i DN. I ett opinionsmässigt blekt läge ser nu MP-ledningen att bodelningen efter äktenskapet med S helt tappades bort. Miljöpartisterna lade nycklarna på fikabordet, rusade ut, låste och smällde igen dörren till makten. Kvar på insidan låg mobilen med bank-id, elbilsnycklarna och passet. Typiskt.

Regeringen Andersson (S) tog å sin sida raskt fram listan över det som lagts åt sidan på grund av oenigheter med MP – samt gamla positioner som man gärna ville skylla på MP – och gjorde nya utspel av detta. 

Att inte längre har tillgång till regeringsmaktens resurser ger en tydlig baksmälla för alla partier. Utrymmet för MP som fristående från S, med ett mer radikalt tonläge i hjärtefrågor, det täckte bara delvis vad som gått förlorat. Den som undrat varför Socialdemokraterna alltid är redo att vrida, vända och bända sig så mycket det går för att få styra, även på andras villkor, har fått svar. Makt är alltid bra att ha.

Olof Jonmyren är politisk redaktör på Södermanlands Nyheter (c).