Europeiska mitten håller samman

Foto: Mats Edman

Gästkrönika2024-07-25 06:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ursula von der Leyen säkrade sitt omval genom att släppa högerkanten och söka stöd i den breda mitten. Det beslutet lär ha styrts av övertygelse lika mycket som av krass valmatematik.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni må vara en annan typ av ytterhöger än den som kommissionsordföranden möter hemma i Tyskland. Men samarbete åt det hållet är ändå ett stort steg för en tysk kristdemokrat i von der Leyens generation.

Det är samtidigt inte lätt att förstå varför hon har flörtat med Meloni överhuvudtaget. De 24 rösterna från Italiens bröder, plus eventuellt några till från andra partier i ECR-gruppen, hade sannolikt kostat mer i mittenavhopp och gjort det svårt för von der Leyen att få ihop de nödvändiga 361.
 


Nu fick hon 401 röster tack vare en överenskommelse med liberalerna, socialdemokraterna, de gröna samt hennes egen kristdemokratiska och konservativa grupp, EPP.
Valet av politiskt sällskap präglar det program som hon presenterade inför omröstningen. De tydligaste avtrycken är på klimatområdet. Von der Leyen upprepar att klimatmålet 2030 gäller. Det säger att EU ska minska sina nettoutsläpp med 55 procent jämfört med 1990.

Målet är rättsligt bindande genom en klimatlag på EU-nivå, men unionen är inte i fas med att nå det. Von der Leyen skriver därför att Kommissionen kommer att granska hur länderna följer lagen. De som bryter mot den kan då dras inför rätta i EU-domstolen. Här ligger Sverige i farozonen.

Stoppet för nya bensinbilar 2035 ligger fast med tilläggsnoteringen att det kräver ett teknikneutralt förhållningssätt och utrymme till e-bränslen. Von der Leyen upprepar också att hennes kommission kommer att ta fram nästa ambitiösa mål på 90 procents minskning av utsläppen till 2040.

Det krävs många bäckar för att nå dessa mål och den här typen av programförklaringar brukar inte borra i detaljer. Men på ett område är von der Leyen väldigt konkret. Det gäller tågresor. Von der Leyen lovar att lägga lagförslag som ska göra det möjligt att köpa en enda biljett, från exempelvis SJ, ända till Italien eller vart man nu vill, med samma typ av resegarantier som gäller vid resor inom landet.

Ett positivt inslag på försvarsområdet är von der Leyens stöd till idén att låta handel med försvarsmateriel bli en del av den inre marknaden. Det betyder bland annat standardisering och ett slut för länder att bygga in sina försvarsindustrier i monopolliknande leveranssystem, där exempelvis bara granat A fungerar i artilleripjäs B från samma tillverkare.

Men programskrivningar är en sak. EU:s inriktning och ambition hänger ytterst på viljor i Europas huvudstäder och förmågor i EU:s institutioner. Valen till de övriga nyckelbefattningarna blir därför mycket viktiga.

De gäller utrikesrepresentanten och Europeiska rådets ordförande liksom Kommissionens sammansättning och portföljfördelning. De kommande veckorna lär visa om den mittenorienterade, Europavänliga inriktningen ligger fast.

Alex Voronov är fristående liberal skribent på Liberala nyhetsbyrån och tidigare politisk redaktör på tidningen.