Facket fick en tidig julklapp frÄn Musk

Foto: PĂ€r Fredin

GÀstkrönika2023-11-10 05:03
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sinnebilden för en ”fackpamp” var lĂ€nge Transportarbetareförbundets ordförande Hasse Ericson, som nyĂ„ret 1975-76 fĂ„ngades pĂ„ bild pĂ„ Teneriffa, med cigarr och svĂ€llande mage. ”Sveriges Hoffa i Francos Spanien” var en av mĂ„nga rubriker om fackbossen, kanske ocksĂ„ en av flera anledningar till att Socialdemokraternas grepp om regeringsmakten dĂ„ gick mot sitt slut.

HĂ€ndelsen i sig skulle inte ha fĂ„tt sĂ„ stor betydelse om det inte vore sĂ„ att Ericson fanns i sĂ„ mĂ„nga versioner pĂ„ sĂ„ mĂ„nga arbetsplatser inom industrin. Breda fackbasar som tog sig an spensliga nykomlingar och talade om hur allt fungerade, indirekt ocksĂ„ hur de borde rösta. Att kollektivanslutningen formellt avskaffades 1991 har spelat mindre roll. ”Din rö(S)t rĂ€knas”, stod det pĂ„ tröjorna nĂ€r Byggnads i Uppsala ordnade brĂ€nnboll och förtidsröstning för nya medlemmar sĂ„ sent som 2010.

LO-facket har haft det motigt lÀnge, med sjunkande medlemsantal. Alliansregeringens höjning av a-kassan 2007 var ett svÄrt slag, yngre killars dragning mot SD pÄ 2010-talet ett annat. Fragmenteringen av arbetsmarknaden har heller inte spelat facket i hÀnderna. Samordningen mellan de olika förbunden har brutits upp och striden för lÄgavlönade kvinnor i offentlig sektor har inte gett önskat resultat.

Hösten 2023 kĂ€nns plötsligt ”gĂ„ med i facket” som en ganska frĂ€sch slogan. TeslaĂ€garen Elon Musk har pĂ„ kort tid lyckats dĂ€r alla moderna fackpampar gĂ„tt bet. Hans agerande har satt vĂ€rdet av att organisera sig i blixtbelysning. Han har visat pĂ„ meningen med ett kollektivavtal, med en garanterad trygghet pĂ„ jobbet för alla, samt att man i yttersta fall har laglig rĂ€tt att ta till konfliktĂ„tgĂ€rder. Tillsammans Ă€r vi starka!

Konflikten mellan Tesla och IF Metall har eskalerat med en mĂ€ngd sympativarsel, senast av Seko som kan stoppa postutdelningen till Tesla den 20 november. I den omgivande techvĂ€rlden i Sverige har Klarna redan gett upp och tecknat ett kollektivavtal. Facket Unionen har fĂ„tt mĂ„nga nya medlemmar pĂ„ Klarna, liksom pĂ„ Spotify som snart kan gĂ„ samma vĂ€g. 

Facket slipar sina vapen och vinner sympati. SĂ„ lĂ€nge man slĂ„ss mot vĂ€rldens rikaste man lĂ€r detta fortsĂ€tta. Risken finns dock alltid att kampen övergĂ„r i maktmissbruk, i blockering av smĂ„företag som velat göra rĂ€tt eller i att skrika ”go home” till lettiska byggarbetare.

Den svenska modellen, som alla fack sÀger sig försvara, bygger mer Àn nÄgot annat pÄ samförstÄnd. DÀrför kan den ocksÄ raseras frÄn bÄda sidor. Fackpamparna tillhör historien och bör stanna dÀr. Att de utmanas av en ny sorts industripampar gör bara detta Ànnu mer angelÀget.

Johan Rudström Àr ledarskribent pÄ Upsala Nya Tidning (lib). Texten Àr tidigare publicerad dÀr