En person i ens närhet har haft ont i halsen i en vecka, en annan har rinnsnuva och en tredje känner sig ovanligt trött. Det är tre typiska symtom på undervarianten Omikron BA 2 av sars-cov-2-viruset, men det föranleder inga andra åtgärder än vad en vanlig förkylning gjorde före pandemiutbrottet i mars 2020. Avstånd, ja. Testning och isolering, nej.
Tryggheten med de nya varianterna finns i att de är mildare, samt att vaccinerna ger ett bra skydd mot svår sjukdom. I tisdags hade 93 procent av 80-plussarna i Region Uppsala fått tre doser och nästan 77 procent även en fjärde spruta. Lite bortglömt är ändå det andra benet i covidbekämpningen, det om att hålla nere vårdbelastningen.
Region Uppsala har återupptagit redovisningen av covidfall, hur många patienter som finns i slutenvård respektive intensivvård. Enligt uppgift var det ”på allmän begäran”, vilket kanske kan läsas som på begäran från vårdpersonalen. För närvarande finns 41 patienter med covid-19 inom regionens slutenvård, med en som kräver intensivvård. Flertalet av dessa behandlas primärt för andra sjukdomar.
Jämfört med topparna under pandemin är det låga siffror. Men Folkhälsomyndigheten varnade tidigare i veckan för en uppgång under maj. Smittspridningen i samhället är ”betydande”. För närvarande läggs 25 patienter med covid in på sjukhus varje dag, men prognosen tyder på en dubblering inom kort.
Man ska alltså tänka på att det huvudsakligen inte är viruset som orsakar sjukhusinläggning, att det oftast är personer med andra sjukdomar som vid en kontroll visar sig vara smittade. Men skyddsåtgärderna som krävs ökar i sig belastningen på vården. Därmed fortsätter covidvården att tränga undan annan vård, liksom att elda på en redan akut personal- och vårdplatskris på sjukhusen.
En diktator kan aldrig ha fel. När kartan och verkligheten kolliderar är det kartan som gäller. Således håller kommunistpartiet i Kina på att föröda sitt land i kampen mot omikronvarianten. Stängningen av Shanghai kan snart följas av samma åtgärd i Peking. Samtidigt riskerar många kineser att dö då vaccinationsgraden är låg bland de äldsta och flockimmuniteten saknas eftersom så få har haft (den numera milda) infektionen.
Övriga länder, inklusive Sverige, gör alltså rätt som inte tar upp kampen med nya restriktioner när smittspridningen och sjukdomsfallen ökar igen. Däremot kan var och en tänka efter en gång till när näsan börjar rinna. Det skadar inte att ta ett snabbtest och få besked, inte heller att stanna hemma om man känner sig hängig. Varför smitta ned andra, även om det bara är en förkylning?
Johan Rudström är ledarskribent på Upsala Nya Tidning (lib). Texten är tidigare publicerad där.