Gästkrönika
När man fångats med hela handen i syltburken, är den kanske värsta taktiken att ljuga. Att försöka gömma den kladdiga handen bakom ryggen ökar risken att ertappas dubbelt upp – med både syltkladdiga fingrar och lögner.
Grundläggande krishantering går ut på att det är bättre att vara ärlig direkt. Ett exempel på detta är turerna kring Robert Hedarv, president i det kriminella MC-gänget Comanches, vilken nyligen gästade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons bröllop. Något som Expressen avslöjade (2/10).
Först försökte Åkesson spela ned bekantskapen, som bara ytlig. Hedarv var inte inbjuden personligen, utan kom som en plus ett. Sedan avslöjade Aftonbladet (7/10) att det inte är första gången MC-presidenten gästade Åkessons fester, han har tidigare varit inbjuden till såväl glitterfest som surströmmingsskiva.
I det långa ursäkts-inlägg som Jimmie Åkesson lade upp på X (tidigare Twitter) är han tydlig med att: man "gillar att åka hoj" och "uppskattar gemenskapen" inte är acceptabla anledningar att söka sig till kriminella gäng. Åkesson konstaterar att det finns sammanslutningar för det som inte samtidigt ägnar sig åt brott.
Ärligheten grumlas dock när allvaret spelas ned. SD-ledaren menar sig inte ha haft anledning att fundera över gästens "fritidsintressen," som om att det var en drejningskurs det rörde sig om. Åkesson kallar även gängtoppens egen utsaga om att Comanches inte ägnar sig åt brott ett "välkommet och relevant besked." Det är mer än ett lovligt naivt uttalande av en ledare för ett parti ,som ägnat de senaste åren åt att försöka profilera sig som tuffast mot brott.
Värre blir det av att Expo (7/10) har avslöjat att partiets presstjänst informerades om Hedarvs gängkopplingar redan i somras. Men obegripligt nog ska presstjänsten, enigt egen utsaga, ha underlåtit att informera Åkesson. Om det är vad som skett, har partiet gjort sin ledare en rejäl björntjänst genom att låta honom helt ovetandes hänga med en gängmedlem, och utsätta honom för riskerna som det innebär.
Allvaret stärks ytterligare av att problemet går djupare än Åkessons fester. När Expressen och Acta Publica inför valet 2022 kartlade politiker med MC-kopplingar fann man 64 stycken – varav 38 var Sverigedemokrater. Till skillnad från de i andra partier, som snabbt petades, fick SD-politikerna i regel sitta kvar. Det är oroande, inte minst med tanke på risken för infiltration eller utpressning.
Antalet anonyma källor inifrån partiet som nu hörs, skvallrar om ett visst internt missnöje med hanteringen. Det har varit slarv från början till slut, och det duger inte inför det uppenbara säkerhetshot som kriminella MC-gäng innebär.
Mimmie Björnsdotter Grönkvist är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån