Handboll Àr ocksÄ krigsmotstÄnd

GlÀdje. Ukrainas landslag med ukrainska flyktingar dagen före landskampen mot Sverige.

GlÀdje. Ukrainas landslag med ukrainska flyktingar dagen före landskampen mot Sverige.

Foto: Alex Voronov/LNB

GÀstkrönika2023-11-05 06:59
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag vet inte mycket om handboll, erkÀnner jag för det ukrainska landslagets administratör Oleksandr Dudko, men jag vill ÀndÄ stÀlla nÄgra frÄgor. Vi Àr pÄ Stiga Sports Arena i Eskilstuna dagen före Ukrainas landskamp mot Sverige.

Ukrainarna kör ett trÀningspass och trÀffar samtidigt en grupp landsmÀn som Àr flyktingar i Eskilstuna. Ett par hundra av dessa ukrainare har fÄtt fribiljetter till torsdagens match med hjÀlp av Handbollsförbundet och svenska stödorganisationer.

Varför Àr det viktigt att fortsÀtta spela handboll nÀr ens land utkÀmpar ett krig? För att idrott skÀnker mÀnniskor glÀdje, ger innehÄll i det liv som soldaterna vid fronten kÀmpar för att ukrainarna ska kunna leva, sÀger Oleksandr.

Möjliggörande för elitidrotten kan rent av ses som en del av det ukrainska motstĂ„ndet mot Ryssland – ett trotsigt upprĂ€tthĂ„llande av de dĂ€r öarna av normalitet. Det Ă€r dĂ€rför som idrottare pĂ„ landslagsnivĂ„ Ă€r befriade frĂ„n mobilisering och ges tillstĂ„nd att resa utomlands och vistas dĂ€r sĂ„ lĂ„ng tid det behövs för exempelvis utlĂ€ndskt ligaspel.

Oleksandr berÀttar hur hans vÀnner i skyttegravarna kopplar upp sig och jublar över ukrainska framgÄngar i idrotter som de knappt visste existerade. De kÀnner sig delaktiga i och stolta över att Ukraina visar upp sig för vÀrlden.

De ukrainska idrottarna har samtidigt ett annat perspektiv pÄ de pÄfrestningar som landslagssamlingar och lÄnga resor innebÀr, vilket blir sÀrskilt tufft för dem som först mÄste fÀrdas landvÀgen frÄn Ukraina. Hur hÄrt allt detta Àn Àr sÄ har kamraterna vid fronten det vÀrre, sammanfattar Oleksandr.

Den ukrainska ligan har varit igĂ„ng under hela det fullskaliga kriget. I början spelade man i huvudsak i Uzjhorod i Transkarpatien samt nĂ„gra matcher i Odessa, berĂ€ttar kantspelaren Jaroslav Kotiuk som sĂ€songen 2022/2023 utsĂ„gs till den ukrainska ligans mest vĂ€rdefulla spelare. Under en period fick det ukrainska mĂ€starlaget Motor frĂ„n Zaporizjzja spela i tyska ligans andra division och ha bas i DĂŒsseldorf.

I Ă„r Ă€r det ukrainska ligaspelet mer utspritt i landet. Och spela mĂ„ste man. En liga som hĂ„ller igĂ„ng Ă€r en förutsĂ€ttning för att handbollen ska överleva i Ukraina, sĂ€ger Jaroslav. 

Men krigstillstÄndet sÀtter ramarna. Att samla publik Àr fortfarande för farligt. Precis som i den ukrainska fotbollsligan Àr det spel inför tomma lÀktare som gÀller. DÄ och dÄ hÀnder det att matcherna avbryts av flyglarm och spelarna gÄr ner i skyddsrum.

NĂ€r vi talas vid ligger förlusten mot Sverige – 26–46 – Ă€nnu i framtiden men ukrainarna har inga illusioner. Medan Sverige tillhör vĂ€rldens bĂ€sta handbollslag rankas Ukraina för nĂ€rvarande som nummer 28. Ukrainarna Ă€r mest tacksamma över att fĂ„ spela under sĂ„ goda förhĂ„llanden – pĂ„ en sĂ„ fin arena, inför sĂ„ stor publik och framför allt mot sĂ„ starkt motstĂ„nd. PĂ„ torsdagens Sverigematch följer en mot Norge och en mot Sveriges ligalandslag som Ă€r ett utvecklingslag pĂ„ landslagsnivĂ„.

SÄ kan man se pÄ de hÀr relationerna. Sverige och andra lÀnder bidrar till att hÄlla liv i ukrainsk elitidrott, att ukrainare finns med i större sammanhang, att de ser vÀrlden och blir sedda. Det betyder mycket.

Alex Voronov Àr fristÄende liberal skribent pÄ Liberala nyhetsbyrÄn och tidigare politisk redaktör pÄ tidningen