Här är tio goda nyheter från januari

Emanuel Örtengren.

Emanuel Örtengren.

Foto: Privat

Gästkrönika2020-02-06 06:20
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Här är tio positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan skrevs för runt en månad sedan.

1. Google har utvecklat ett nytt verktyg baserat på artificiell intelligens (AI) som har visat sig vara åtminstone lika skickligt som erfarna radiologer på att identifiera bröstcancer från mammogram. I dag missar radiologer i genomsnitt ett av fem fall av bröstcancer.

2. I sommar ska en pilotanläggning för fossilfritt stål stå klar för drift i Luleå. Genom det så kallade Hybrit-projektet ska SSAB få fram järn ur malm med hjälp av vätgas i stället för kol. Även i Oxelösund har SSAB tänkt sänka sina utsläpp drastiskt genom att ersätta masugnen med en elektrisk ljusbågsugn. Stålproduktionen står i dagsläget för en tiondel av Sveriges koldioxidutsläpp. 
 

3. Amerikanska Blackrock, världens största fondförvaltare som hanterar investeringar på nära 70 000 miljarder kronor, kommer nu att göra hållbarhet till en central del av sin strategi och flytta investeringar från exempelvis kolproduktion. Mycket arbete återstår dock för Blackrock, som alltjämt är en av världens största investerare i fossila bränslen. 

4. Kina är ett av de länder i världen där det används mest plast, men nu vidtar regeringen åtgärder för att minska mängden engångsplast. Efter 2020 kommer icke nedbrytbara plastpåsar att förbjudas i storstäder, och i hela landet 2022. 

5. Forskare vid Cardiff University i Wales har hittat en metod som kan döda alla sorters cancerceller utan att skada friska celler, vilket ger hopp om en ”universell” cancerbehandling. Behandlingen bygger på en tidigare oupptäckt så kallad T-cell, som finns i kroppens immunförsvar. Den har inte testats på patienter ännu, men har slagit ut flera olika sorters cancerceller när den testats på djur och mänskliga celler i laboratoriemiljö.

6. Enligt en rapport från branschorganisationen Scottish Renewables kan förnybara energikällor generera tillräckligt mycket el i år för att täcka hela regionens elkonsumtion. För bara tio år sedan låg den siffran på knappt 25 procent. 

7. I somras fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna att upphandla nattåg till europeiska storstäder. Nu föreslår myndigheten att Malmö-Köln blir en lämplig första sträcka, eftersom Köln erbjuder goda förbindelser med andra europeiska storstäder. Trafiken kan vara igång runt 2022-2023.

 

8. IT-jätten Microsoft beräknas i år orsaka 16 miljoner ton koldioxidutsläpp, nästan en tredjedel av vad Sverige släpper ut. Till 2030 tänker företaget dock bli kolnegativa, vilket innebär att man suger upp mer koldioxid från atmosfären än vad man släpper ut. Det kommer man att göra genom att halvera utsläppen i hela sin leverantörskedja och genom att investera i teknik som fångar upp koldioxid. 

 

9. Mellan 2005 och 2016 stängde fler än 330 kolkraftverk i USA, delvis på grund av att andra energikällor som naturgas blev billigare. En ny artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature Sustainability visar att det lett till stora hälsoförbättringar i närliggande områden: så många som 26 610 liv kan ha räddats tack vare den renare luften. Dessutom har skördarna i dessa områden förbättrats.

 
10. En ny kartläggning av Världsnaturfonden (WWF) visar att läget ser bra ut för åtminstone två tredjedelar av Sveriges landskapsdjur. När djuren röstades fram för 32 år sedan var många, till exempel havsörnen, utrotningshotade på grund av miljögifter. Nu är även arter som fortfarande är rödlistade, som uttern, på väg tillbaka.

Emanuel Örtengren är fristående skribent.