I alla tider har sommaren förknippats med blommor och grödor som gror. Svenska skolelever har i generationer sjungit om fagra blomsterängar och åkerns ädla säd. Men sommarlovets blomstertid är hotad.
Honungsbin och humlor är de viktigaste pollinerarna av lantbruksgrödor i Sverige enligt Jordbruksverket. Nästan allt som blommar före midsommar är beroende av vilda och tama bin för sin pollinering. Dessvärre har mängden bin, och andra insekter, minskat under lång tid.
När bin försvinner riskerar även vår föda att försvinna. Värdet av binas pollinering överstiger vida värdet av den honung som produceras. Men biodlare måste få sälja sin honung för att ha råd att hålla bin. Därför är det oroande att hundratals ton svenskproducerad honung är osåld enligt branschorganisationen Biodlingsföretagare. Importerad och falsk honung är betydligt billigare, vilket riskerar att slå ut den svenska binäringen (TV4 20/6).
Nästan hälften av all honung som importeras in i unionen misstänks vara falsk, enligt en rapport som europeiska byrån för bedrägeribekämpning presenterade i våras. Rapporten pekar framför allt ut Kina som honungsfuskare. Kina är världens största producent av honung men har inte biodling som motsvarar den volym landet exporterar.
Honung är komplicerat och dyrt att producera, medan socker är billigt. Falsk honung är ofta sirap med tillsatta aromer och pollen för att lura kontrollanter. Det finns stora pengar i matfusk vilket inte bara Kina utan även organiserad brottslighet upptäckt. Den italienska maffian ägnar sig åt att förfalska olivolja, parmaskinka och mozzarella.
Den falska honungen dumpar priset på EU-marknaden, konsekvensen blir att europeiska biodlaren ger upp eller går i konkurs. Minskad biodling i Sverige och övriga unionen får förödande konsekvenser för hela livsmedelskedjan. Många kommersiella grödor ger ökad avkastning då bin finns tillgängliga för pollinering. Men honungsbin pollinerar inte bara odlade grödor utan även vilda växter. Goda skördar av hallon och blåbär kan vi i många fall tacka bina för.
Honung är en unik naturprodukt och EU måste göra mer för att stoppa fusket. Men om en större del av honungen som säljs skall vara svenskproducerad måste efterfrågan öka. Det är dock krångligt att vara medveten honungskonsument då EU märkligt nog ännu inte kräver en detaljerad märkning av geografiska ursprung på honungsburkarna.
Sådan märkning måste komma på plats och den svenska regeringen behöver vara en blåslampa. Den hyllade romanen ”Binas historia” av den norska författaren Maja Lunde kan tjäna som inspiration. Boken utspelar sig delvis i en framtid där bina helt dött ut, med svältdöd och världskrig som följd.
Många biodlare ute på landsbygden blir inte av med sin honung, utan sitter med den sedan förra året. Genom att stötta svensk biodling gör vi konsumenter, lantbruk och naturen en tjänst. Framför allt investerar vi i vår egen överlevnad. Leta därför rätt på din lokala biodlare i sommar och ta med dig plånboken.
Jenny Sonesson är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån