Fortfarande för många hemlösa i Eskilstuna

I kampen mot hemlöshet har Eskilstuna kommun inte mycket att skryta om. Förutom metoden bostad först.

Eskilstuna har ett problem med hemlöshet. Kommunen måste göra mer för att lösa det.

Eskilstuna har ett problem med hemlöshet. Kommunen måste göra mer för att lösa det.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gästkrönika2025-01-09 19:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gästkrönika

306. Så många är de, antalet personer som enligt Socialstyrelsens siffror från 2023 inte har någonstans att bo i Eskilstuna.

Det finns många anledningar till att folk hamnar i hemlöshet. Den kan se ut på olika sätt. Man måste till exempel skilja på strukturell och social hemlöshet där det tidigare beror på att man saknar ekonomin för att ta sig in på bostadsmarknaden. Social hemlöshet å andra sidan handlar om sociala problem, som till exempel ett missbruk. Ofta kan man säga att de som lever i strukturell hemlöshet klarar av att ha ett eget boende utan stöd medan en person i social hemlöshet kan behöva stöd och hjälp för att klara vardagen i ett eget boende.

De som är allra mest utsatta brukar man säga befinner sig i akut hemlöshet. Det är människor som sover i trappuppgångar eller under bar himmel. De som helt enkelt inte har någonstans att ta vägen. Sen finns det de som antingen bor i ett eget ordnat kortsiktigt boende, till exempel kan man sova på en väns soffa. Det finns också människor som har en mer långsiktig lösning, men som fortfarande är hemlösa. Det kan vara att man bor i en bostad fixad av kommunen. Det är den allra största gruppen hemlösa.

undefined
De allra mest utsatta befinner sig i akut hemlöshet.

2023 var Eskilstuna den kommun som vräkte flest barnfamiljer i hela Sverige, siffror som genom bland annat förebyggande arbete har kunnat vändas. Men fortfarande vräks alltför många. I september 2024 hade lika många barnfamiljer vräkts i Eskilstuna som i Stockholm stad, en nästan tio gånger så stor kommun. Trots stora problem gör kommunen också vissa saker rätt. Eskilstuna är en av ett växande antal kommuner som jobbar med konceptet ”bostad först”. 

Modellen utgår från att bostaden är en fundamental förutsättning för att få ordning på sitt liv, inte en belöning som ska ryckas bort om man gör ett felsteg. Metoden är dessutom otroligt effektiv, 80 procent av de som får bostad via systemet klarar av att bo kvar. Hård och fyrkantig kravställning för att få en bostad fungerar bevisligen inte förutom som moralpekpinnar för självgoda politiker. 

Bostad först möter i stället folk där de är – utefter deras förutsättningar. Metoden har gett fantastiska resultat ibland annat i Finland och lett till att man drastiskt har kunnat minska antalet hemlösa.

Dock finns det arbete kvar att göra. Det finns relativt få platser på härbärgen i staden, framförallt för kvinnor. Härbärgen är såklart inte en permanent lösning, men det är ibland skillnaden mellan om personer sover på gatan och får äta eller inte.

undefined
Här, på Stadsmissionens härbärge, börjar resan till en egen bostad för många hemlösa i Eskilstuna.

Men för att komma till bukt med problemet långsiktigt så behöver den svenska bostadsmarknaden reformeras. Det finns en del intressanta förslag för att lösa dessa problem. Bland annat lyfte Jakob Olofsgård (L), i dag partisekreterare och tidigare bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, ett förslag partiet kallar för ”behovsbostäder” eller "Social housing" som sprängs in i det befintliga bostadsbeståndet. Att se till att en viss andel av kontrakten ska vigas till utsatta är klokt. Förslaget förutsätter också att kommuner som Eskilstuna tar ansvar och ställer krav på byggherrar de säljer mark till att en viss andel av lägenheterna ska gå till utsatta. 

Även kraven på det kommunägda, allmännyttiga bostadsbolaget K-fast behöver skärpas. "En grundläggande tanke är att bolagets bostäder ska vara tillgängliga för alla – oavsett social, ekonomisk, etnisk eller annan bakgrund." Säger organisationen Sveriges allmännytta. Det är en devis K-fast borde leva efter. Ett kommunalt bostadsbolags viktigaste uppgift borde vara att se till att de som står längst från bostadsmarknaden får någonstans att bo, inte att fungera som kassako när kommunens budget spricker.

Hemlöshet är ett problem året om, men under vintern är det bra att påminna sig lite extra om de som har det allra tuffast. Att visa omtanke gentemot våra medmänniskor, inte bara genom fina ord utan genom konkreta handlingar är vår allas skyldighet. Året om.

Jonathan Törnstrand är återkommande gästkrönikör på ledarsidan och ordförande för Luf Sörmland