Bunkermentaliteten i stadshuset skadar Eskilstuna

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är vald av Eskilstunaborna. Han företräder inte bara sig själv och sitt parti utan hela vår kommun. Men det innebär inte att han är en lokal småpåve – som är för fin för kritik, skriver tidningens gästkrönikör Jonathan Törnstrand.

Foto: Pressbild

Gästkrönika2024-10-19 05:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gästkrönika

Svensk media är på inget sätt perfekt. Den har sina brister och en av de större bristerna är hur man bevakar kungahuset.

Till och med i TT:s språkregler – bibeln för hur man stavar i en tidningstext – särbehandlas kungahuset. Det är nämligen så att om en institution har ”kungliga” i sitt namn ska även det efterföljande ordet ha en stor begynnelsebokstav. Till exempel skriver man Kungliga Operan i stället för Kungliga operan. Vi blir så hypnotiserade av hovets guldglimmer att till och med ord som nämns i anslutning till tanken på kunglig inblandning måste upplyftas och göras viktiga.

Det är lite på det sättet jag föreställer mig att Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S) skulle föredra att media förhöll sig till honom. Som någon form av upphöjd varelse, någon man inte ska ställa kritiska frågor till. Medias uppgift ska snarare vara att bereda en plattform för Jansson där han kan förklara för de vanliga dödliga stackarna i kommunen hur saker och ting ligger till.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ger sig inte sällan ut på nätet för att kriga.

Stadshuset i Eskilstuna saknar den guldkant som hovet har. Annars hade det kanske varit inställningen som lokalmedia hade haft till honom. Men nu är så inte fallet och det är någonting som Jimmy Jansson gett sig ut på nätet för att kriga om många gånger. Det flyger osammanhängande och ofta väldigt märklig kritik mot media, ibland blir det rena personangrepp.

Att vara kommunstyrelsens ordförande (KSO) är ett mycket viktigt och tungt uppdrag. KSO:n blir på något sätt ett förkroppsligande av den lokala demokratin. Man är vald av Eskilstunaborna och företräder inte bara sig själv och sitt parti utan hela vår kommun. Men av att det dra slutsatsen att man ska vara någon form av småpåve – som är för fin för kritik är inte rimligt.

Alla djur på bondgården är lika mycket värda, förutom några som är lite mer lika mycket värda än alla andra. Vissa av djuren är helt enkelt så mycket lika värda att de ska slippa jobbiga frågor från journalister. I stället kan de roa sig om dagarna med att cyniskt och trumpistiskt kritisera att de får berättigade frågor.

undefined
Stadshuset i Eskilstuna är fint, men har inte samma glans som de kungliga slotten.

Ett sådant agerande från det högsta hönset, eller mediahönan som Göran Gredfors (M) hade valt att kalla det, är inte snyggt.

Att grötmyndigt läxa upp alla från journalister och oppositionspolitiker (som självklart ska tåla viss kritik) till anställda i kommunen och helt vanliga medborgare, när de ställer frågor om exempelvis etableringen av en giftfabrik är inte förtroendeingivande. 

Det är inte bara skadligt för Jimmy Janssons, Socialdemokraternas och majoritetens förtroende. Det är skadligt för hela den lokala demokratin.

undefined
Den politiska majoriteten (här representerad av Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) ) tycks vara oförmögen att förstå att det de gör ibland blir fel.

Beteendet visar att det råder en bunkermentalitet i stadshuset. De som är det minsta kritiska är våra fiender och våra fiender ska nedkämpas, oavsett hur ful retoriken blir. Det är inte bara den gode herr Jansson, som ägnar sig åt det här. Det verkar smitta av sig på hela majoriteten. En total oförståelse för att det man gör ibland blir fel och ett brutalt avfärdande av alla legitima frågor. Att man ska behöva svara gentemot väljarna är en indignation man inte ska behöva lida.

Eskilstunaborna förtjänar faktiskt bättre. 

Det finns mycket att vara genuint oroad över i den här staden. Vi har strukturella problem med arbetslöshet och bidragsberoende. Vi har en skola som får lida nedskärning efter nedskärning. Det skjuts ofta och mycket och Senior Materials etablering får nog en klump i magen att växa hos de allra flesta. Det är oro som förtjänar seriösa svar.

I stället för att avfärda den här kritiken borde man kanske ta till sig, i stället för brösttoner och härskartekniker borde man kanske lägga sin tid på att lösa Eskilstunas problem, eller åtminstone ha den goda smaken att kliva åt sidan om man är oförmögen att åstadkomma förändring.

Jonathan Törnstrand är återkommande gästkrönikör på Eskilstuna-Kurirens ledarsida och ordförande för Luf Sörmland