Småskaligheten är drönartillverkarnas styrka – och svaghet

I Ukraina tillverkas drönare av hundratals små företag. Småskaligheten gör att Ryssland aldrig kan slå ut denna försvarsindustri, skriver tidningens gästkrönikör Alex Voronov, som på plats i Ukraina har identifierat flera möjligheter för svenskar att bistå drönartillverkarna.

Foto: Mats Edman

Gästkrönika2024-09-17 05:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du har kanske sett filmklipp på ukrainska drönare som attackerar saker i Ryssland? Oljeraffinaderier, flygfält, fartyg och andra mål av högt värde. Ryska fartyg sprängs av ukrainska sjödrönare. De obemannade farkoster som används till detta byggs överallt i Ukraina. Jag har nyligen besökt ett sådant tillverkningskluster i området Mykolajiv-Cherson där småföretagare ställt om till försvarsproduktion.

De bygger kamikazedrönare med lång räckvidd, men även enkla FPV-drönare (first person view) som styrs in i ryska fordon eller infanteri. De tillverkar drönare som återvänder efter utfört uppdrag – spaning, bombning eller distansminering. De bygger om ammunition för ändamålet. Tillverkningen är småskalig vilket betyder flexibilitet och avsaknad av hierarkier, vilket är ytterst viktigt i den snabba tekniska utvecklingen. Närheten till fronten, där produkterna testas kontinuerligt, är en oslagbar tillgång.

Småskaligheten ger dessutom motståndskraft. Uppsplittringen på flera hundra källare och lägenheter gör att Ryssland aldrig kan slå ut denna försvarsindustri. Vissa tillverkare jobbar samtidigt i försvarsmakten med att flyga drönare. Jag guidas runt av en sådan person som vi kan kalla Mykola. Han är i 40-årsåldern och kommer från ett civilt yrke.

Han har tillgång till ett ukrainskt system där all data om ryska trupprörelser finns samlad. Denna information använder han för att hitta svaga punkter i rysk logistik och sedan angripa den med drönarbomber och -minor.

Alla dessa privata initiativ gör det möjligt för Ukraina att ständigt ligga steget före Ryssland på det här området. Åtminstone sett till kvalitet, inte alltid till mängd.

undefined
Ryska oljeraffinaderier, flygfält, fartyg och andra mål av högt värde attackeras med hjälp av ukrainska drönare.

Men det finns även en minussida. Företagen har svårt att få in kapital och växa. Och även om industrin som sådan inte kan slås ut kan enskilda tillverkare dödas. Därför är de mycket hemlighetsfulla och släpper fram folk bara efter rekommendation från kollegor. Det begränsar marknadsföringen. Djungeltelegrafen fungerar i liten skala, men gör att företagen förblir okända för de allra flesta.

Det finns undantag. Midnight Lab, som jag besökt, har valt att vara öppet. Företaget specialiserar sig på störsändare. Ett exempel är en bilburen sändare som placeras i en takbox. En varnare meddelar om inkommande drönare. Föraren utlöser en osynlig kupol, som täcker bilen i en radie på 300 meter genom vilken drönare inte ska kunna tränga igenom.

Ett sådant skydd är inte hundraprocentigt. Attackdrönaren kan flyga sista biten på momentum, vara avstängd, och inte reagera på störsignalen. Drönarna kan ställa om till en frekvens där störsändaren inte ser dem. Då måste man programmera om.

Jag frågar Mykola vilken hjälp han behöver från exempelvis Sverige. Han lyfter en sak högt över allt annat: Kunskap. Tekniska färdigheter i att bygga och utveckla obemannade vapensystem. Det finns gott om kunniga ukrainare men de är färre än krigets behov. Svenska ingenjörer kan delta i drönarbygge på distans.

Det borde vara möjligt. Men likaså borde svenska och andra riskkapitalister intressera sig för denna verksamhet. Den som vågar vinner.

 Alex Voronov är fristående liberal skribent på Liberala nyhetsbyrån och tidigare politisk redaktör på tidningen