Kommer "weird"-anklagelserna att ta död på extremhögern?

Jonathan Törnstrand

Jonathan Törnstrand

Foto: Pressbild

Gästkrönika2024-08-13 07:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alternativhögerns favorithobby är att vara arga. Det verkar finnas få saker som de får ut så mycket njutning av som att bli så förbannade på banala företeelser att de nästan spräcker ett blodkärl. Ett bra exempel på detta är den oproportionerliga upprördheten som visades upp under OS-invigningsceremonin. Visst finns det någon form av härlig katarsis i ilska, det är förlösande och att vara arg kan var betydligt mindre smärtsamt än att var ledsen eller känna någon annan negativ känsla.

Det vi måste komma i håg är att ingenting av det här är normalt. Att gå upp i falsett för att en sminkad man läser sagor för barn eller för att SVT:s väderkartor är röda när det är varmt ute är inte rimligt. Allt för länge har vi låtit fullvuxna människor med en bristande förmåga att reglera sina känslor att styra det offentliga samtalet.

Någonting spännande är att de amerikanska Demokraternas nyfunna taktik att helt enkelt kalla sina motståndares förslag för märkliga verkar fungera ganska väl. Den här attacken, även om den i grund och botten är mycket banal, verkar rubba Republikanernas och Trumps balans rejält.

De högerextrema är besatta av att ses som normala, det är vad hela deras strategi bygger på. Det i sig är inte så märkligt, det är en helt central sak för att kunna få genomslag för sin politik på en större skala och det är därför politisk opinionsbildning som koncept existerar. Men för en rörelse vars kärna är att hävda sig stå för den tysta massan är det ännu viktigare att ses som normal och allra helst som normen.

I stället för att göra hela svensk politik till ett kuddrum för konservativa surgubbar så borde vi diskutera sådant som faktiskt påverkar människors liv. Vi kan prata om att arbetslösheten numera ligger på 9,4 procent, eller att trenden för barnens kunskapsutveckling ser dyster ut. Eller varför inte diskutera vårdens långsiktiga finansiering? Men nej, medan välfärden kapsejsar omkring oss så var det viktigare att diskutera att Försvarsmakten använde ordet hen i en kampanj.

Utöver att det skapar ilska finns det en mycket rationell anledning till att de högerextrema diskuterar uteslutande strunt. De saknar nämligen lösningar på riktiga problem. Varenda aktiv Sverigedemokrat i landet kan hålla långa utläggningar om hur de tycker att den ”vänsterliberala eliten” har förstört landet och hur allt var bättre förr.

Men när man frågar dem hur de tycker att vi ska lösa välfärdens långsiktiga finansiering eller vända sjunkande skolresultat kommer de antingen med osammanhängande talepunkter om hur allt är invandrarnas fel eller så kollar de på dig som om du pratar grekiska. De bryr sig helt enkelt inte om riktig politik, sådant som faktiskt kan förbättra människors liv.

Trenden runt om i Europa verkar ha vänt. I val efter val slås de högerextrema tillbaka av mittenkrafter, det är mycket bra. Förhoppningsvis har väljarna insett att det som nationalisterna säljer inte innehåller några riktiga lösningar på riktiga problem. Nu är det vårt ansvar att komma med bättre alternativ.

Jonathan Törnstrand är återkommande gästkrönikör på Eskilstuna-Kurirens ledarsida och ordförande för Luf Sörmland