Korruptionen försvagar Ukraina

Alex Voronov.

Alex Voronov.

Foto: LNB

Gästkrönika2023-02-03 15:28
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett kilo vitkål kostar i ett ukrainskt snabbköp cirka 12 hryvnja, eller 4 kronor. I försvarsministeriets cateringkontrakt anges det till 30 hryvnja. Ett kilo potatis går på 8 hryvnja i affären, mot 22 i armékontraktet. Äggpriset på 17 hryvnja styck, som staten tänkt betala, är mer än vad folk ger i Sverige.

Den ukrainska tidningen Dzerkalo Tyzjnia, som heter Mirror Weekly i engelsk version, publicerade dessa uppgifter 21 januari. Journalisterna hade fått tag på ett statskontrakt för matleveranser till armén på motsvarande 3,7 miljarder kronor. Priserna på de vanligaste basvarorna ligger två till tre gånger över dem på marknaden.Det kontrakterade företaget har ett aktiekapital på 300 kronor och bland dess ägare finns personer som nyligen ansvarat för dessa frågor inom staten.

Det ser alltså ut som ett klassiskt korruptionsupplägg. Ministeriets tjänstemän låter ett företag som de själva kontrollerar köpa tjänsten från leverantörerna. Därefter lägger de på en saftig summa för kontraktet med staten och tar mellanskillnaden. Man stjäl från de ukrainska skattebetalarna samt från EU och USA – de som stänger Ukrainas budgethål på 400 miljarder kronor.

 

Försvarsminister Oleksij Reznikov har inte låtit sig intervjuas av granskarna utan i stället presenterat en lång halvdementi på sin Facebooksida. Kontraktet var inget riktigt kontrakt utan mer en offert, prisjämförelsen är inte helt korrekt och prisuppgiften på ägg var ett skrivfel, säger han bland annat.

Inte desto mindre blev resultatet att försvarsministerns biträdande, som ansvarade för logistikfrågor, Vjatjeslav Sjapovalov, lämnade in avskedsansökan. Men det var bara början. Tidningsartikeln drog ner en mindre lavin. Bland de sparkade finns några guvernörer samt riksåklagare Oleksij Symonenko. Han åkte ut på grund av en separat skandal – otillåten utlandsresa i krigstid till Spanien i en bil som tillhör en känd företagare, vilket skapar en intressekonflikt.
 

Men mest uppseendeväckande är sortin för Kyrylo Tymosjenko, biträdande kanslichef hos presidenten med ansvar för bland annat guvernörerna. Han är en flerårig nära medarbetare till Volodymyr Zelenskyj, en fixare och måltavla för skandaler. Ett parallellt fall till matpengarna flöt upp i Dnipro i november. Motsvarande 500 miljoner kronor avsedda för vägunderhåll hade under förra året betalats till ett företag som delägs av den nu sparkade guvernören Valentin Reznitjenkos flickvän. Smutsen som stänkte upp träffade även Kyrylo Tymosjenko.

Hur vägpengarna spenderats går inte att veta. Fram till 24 februari 2022 tillhörde de anslagen, i likhet med försvarets matinköp, sådant som lades in i en databas som alla kunde titta i. Det var en av framgångarna i antikorruptionskampen efter Majdan, det det blev viktigt för den ukrainska staten att skapa mer öppenhet kring sådant som göder korruption. Men efter Rysslands storanfall har dessa utgifter förvandlats till statshemligheter. Det går säkert att hitta argument för det. Men när stora statliga pengar spenderas utan insyn händer det gärna otrevliga saker.


Å ena sidan är utrensningen långt ifrån fullständig. Flera ökända kurruptionsfigurer är kvar, även mycket nära Zelenskyj. Å andra sidan är detta bättre än ingenting och kanske en början på något större. Och allt tack vare journalister som drar fram och berättar om oegentligheter. Pressfriheten är Ukrainas kanske främsta demokratiska framgång.

Alex Voronov är fristående liberal skribent och tidigare politisk redaktör på tidningen