Låt inte diktaturens hantlangare köpa sin frihet i väst

.

.

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2020-08-30 14:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När diktaturernas elit får planera sin egen framtida pensionering är den sällan förlagd till det egna hemlandet. Tvärtom söker sig många oligarker, kriminella och korrupta småpåvar sig till den region de ofta säger sig förakta – västvärlden. 

Ekot, tillsammans med Al-Jazeera och nättidningen Utrikesmagasinet, har publicerat en granskning om Cyperns försäljning av så kallade ”gyllene pass” (SR, 23/8). Läckan av Cypernpapprena är den största i sitt slag och omfattar cirka 2 500 individer som mellan 2017 och 2019 lyckats betala dyra pengar för ett åtråvärt pass. De nya cypriotiska medborgarna blir därför även EU-medborgare med alla dess friheter, vilket bland annat innefattar visumfrihet till 170 andra länder (UM, 22/8). 

Det är minst sagt ett attraktivt pass, särskilt då det öppnar upp för resor, investeringar och handel i hela västvärlden. Bokstavligen en guldbiljett in i friheten. För att ansöka om ett gyllene pass krävs investeringar i landet för minst 20 miljoner kronor. Programmet kom till 2007 då landet behövde stärka statskassan. När det infördes krävdes investeringar på ungefär 250 miljoner, men när programverksamheten utökades 2013 valde Cypern att sänka gränsen, vilket ökade antalet ansökningar, liksom pengar in i landets skattesystem. 

Sedan 2013 har Cypern tjänat ungefär 70 miljarder kronor på att sälja pass till rika oligarker, kinesiska affärsmän och andra brottslingar. Det krävs inte ens att man bor i landet för att få medborgarskapet – och prislappen inkluderar även familjemedlemmar. 

I granskningen finner man att 1 000 av de nya EU-medborgarna har rysk härkomst, därtill har 500 personer sin härkomst i Kina. 35 av personerna misstänkta eller dömda för brott samt i vissa fall föremål för internationella sanktioner.

De gyllene passen är både en guldbiljett och en flyktmöjlighet för korrupta makthavare att ta till när de väl väljer att lämna hemlandet för gott. I västvärlden har de under tiden de varit hemma i sina korrupta hemländer kunnat skicka och förvara stulna blodspengar, ofta utan någon som helst möjlighet för hemlandets invånare eller myndigheter att åtala dem.

Cyperns agerande riskerar inte enbart EU:s inre säkerhet, utan också att undergräva den europeiska demokratins grundvalar. Miljontals människor flyr diktaturernas inhumana system för att få ta sig in i Europa och bli EU-medborgare. Cypern har olyckligtvis gett flyktingarnas förtryckare en möjlighet att köpa sig till samma frihet som de väljer att inskränka i sina hemländer.

Det är en skymf mot EU:s värderingar, men framför allt är det ett hån mot alla de miljontals flyktingar som nekas asyl. Flyktingar som flyr från ett liv i ofrihet får knappt sina asylskäl prövade i EU samtidigt som de korrupta makthavarna kan köpa till sig en trygg pensionering i väst med blodspengar som de har stulit från sin befolkning.

Linnea Hylén är fristående skribent.