När ska fotbollen städas ur, om inte nu?

Gästkrönika 19 september 2021 20:25
Detta är en ledarkrönika. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Seger mot Spanien och förlust mot Grekland. Så summerades fotbollslandslagets senaste VM-kvalmatcher.

Fyra matcher i oktober och november blir avgörande för om Sverige tar sig in i turneringen. Fotbolls-VM i Qatar nästa vinter kryper närmare, arenabyggena går in i sina slutskeden. Till dess ska allt bli klart, till vilket pris som helst.

– Livet har blivit en krossad spegel, säger Bhumisara till Amnesty International.

 – Allt är i skärvor.

 

Hennes man, Yam Bahadur Rana, en nepalesisk gästarbetare på Qatars flygplats, dog i februari 2020. Han är ett av exemplen som människorättsorganisationen Amnesty tar upp i en ny rapport. Där konstateras att Qatar underlåtit att utreda tusentals dödsfall bland gästarbetare det senaste årtiondet.

I vintras avslöjade den brittiska tidningen The Guardian att uppemot 6 500 arbetare mist livet till följd av byggnationerna inför fotbolls-VM. Många av dem var unga, som Yam Bahadur Rana.

 

Sedan tidigare har korruptionsskandaler avslöjats kring tilldelningen av både Qatar-VM och VM i Ryssland 2018. 2015 arresterades ett dussintal FIFA-toppar, och flera har dömts.

Det är till det här mästerskapet vi försöker kvala in.

Häromveckan ställde Svenska fotbollsförbundet in den planerade januariturnén i Qatar. Kritiken blev för hård. Men få tycks beredda att tänka tanken fullt ut. Varför har fotbollsförbunden inte agerat? Varför är planen fortfarande att spela VM i Qatar nästa år? När ska fotbollen städas ur, om inte nu?

 

Det är för sent att flytta, har en del – däribland Sveriges förbundskapten Janne Andersson – menat. Det var enligt många för sent också 2019, och enligt andra 2017.

Ett annat sätt att se på det är att det är för farligt att inte flytta. Om världens fotbollsförbund accepterar det som sker i Qatar kommer vad som helst att kunna passera i framtiden. 

 

Det är praktiskt svårt och besvärligt, absolut. Men ett land som USA har arenor, infrastruktur och resurser att arrangera stora evenemang med kort varsel. Storbritannien likaså.

Ursäkterna duger inte, har aldrig gjort det, och det är dags att agera innan vi ännu en gång cementerar fotbollens korruption.

Ställ in Qatar-VM, flytta det och städa ur fotbollen en gång för alla.

 

Joakim Broman är fristående liberal skribent.

Ämnen du kan följa