Gästkrönika
Har du sett det senaste avsnittet av repressions-tv? Eller som det egentligen heter, regeringens pressträffar. I ett av de senaste avsnitten stod statsministern, finansministern, justitieministern och rikspolischefen uppradade i en källare på en polisstation i Stockholm och deklarerade att man inte längre ska behöva vara dömd för att ses som skyldig.
Det kan ju låta märkligt, att staten ska få straffa människor, utan att de är dömda för någonting. Vissa elaka kriminalitetskramare skulle säkert kalla det för ett angrepp på rättsstaten.
I fredags trädde en ny lag trädde i kraft, som möjliggör någonting som kallas för självständigt förverkande. Det betyder på vanlig svenska att polisen numera har rätt att beslagta egendom, som de inte direkt kan koppla till ett brott.
Den ny lagen innebär att det skapas en omvänd bevisbörda. I stället för att staten ska behöva bevisa att någon fått tag på exempelvis en klocka eller en bil genom kriminell verksamhet behöver den enskilde nu bevisa att den inte har fått tag på prylarna via kriminalitet.
Jag brukar inte springa runt med vare sig min deklaration eller kvitton för alla mina klädesplagg i fickorna. Jag kanske måste sluta ha på mig min oljerock på Fristadstorget? Någon konstapel kanske förkunnar att jag verkar vara en märklig typ och att min jacka ska beslagtas tills vidare – för säkerhets skull.
Då tänker du, var inte larvig, det är klart att polisen inte kommer att be dig att stanna och börja bråka om din borgar-jacka. Så är det kanske, men varför? Varför är jag beredd att sätta pengar på att jag inte kommer bli stoppad, men att någon med en Canada goose jacka i Årby med stor sannolikhet kommer bli det?
På myndig skånska förklarar rikspolischefen Petra Lundh att man ska testa att skjuta brett med den ny lagen och sedan låta domstolen döma om man gjort rätt eller inte. Hennes inställning till att, med hjälp av polisens våldsmonopol, beslagta en medborgares egendom – utan någon som helst bevisföring är lite väl blasé.
Den ständigt porlande strömme(r)n av repressiva och auktoritära förslag tar aldrig slut. Man börjar helt ärligt bli lite avtrubbad.
Justitieombudsmannen (JO) är mycket kritisk, och påpekar att detta är ett hot mot både individens integritet och mot rättssäkerheten. På presskonferensen skojas detta bort av statsministern med att JO brukar vara kritisk mot regeringen. Det kanske är dags för honom att fundera på varför myndigheten är kritisk.
Du är numera skyldig tills motsatsen har bevisats. Ta in det. En av de mest fundamentala principerna i en rättsstat naggas nu i kanten. Det kan låta som en liten förskjutning, men för att använda ett av regeringens favoritbegrepp så är det mönsterbrytande.
Varför man nu skulle vilja bryta med mönstret av individuella rättigheter, personlig integritet och rättssäkerhet får någon gärna förklara?
Det här är också ett enormt ingrepp i äganderätten, någonting som borgerliga politiker brukar säga sig värna.
Att rucka på principen om att din egendom är just din egen tills att det har bevistats att du fått den på något otillbörligt sätt öppnar upp för rätt obehagliga slutsatser på andra områden. Om det är okej att åsidosätta äganderätten för brottsbekämpningen blir det helt plötsligt enklare att argumentera för att den bör åsidosättas för andra ändamål också.
Den nya lagstiftningen rullades som sagt ut i fredags, det är för tidigt att säga exakt vilken effekt den kommer att få. Men det vi vet säkert är att ännu en av stenarna som utgör grunden för rättssäkerheten i Sverige har spräckts.
Jonathan Törnstrand är återkommande gästkrönikör på Eskilstuna-Kurirens ledarsida och ordförande för Luf Sörmland