Fallen har avlöst varandra det senaste decenniet. Arbetskraftsinvandrare som har fått uppehållstillstånd i Sverige och som bidrar med kompetens och skatteintäkter till den svenska ekonomin, men som Migrationsverket sedan fattar beslut att utvisa för småsaker. Några hundra kronor för låg lön, för hög lön, för lite semester, för mycket semester, för sent inlämnade blanketter – ja, listan kan göras lång över de skäl som anges som grunder för utvisningsbesluten.
Politiker från höger till vänster har påpekat att det här inte ska fortsätta. Några steg har också tagits i rätt riktning. Migrationsöverdomstolen har fått anledning att sätta ner foten mot Migrationsverkets petimätertolkningar. Inte sällan har det handlat om fel som legat arbetsgivaren till last snarare än arbetskraftsinvandrarens. Men kompetensutvisningarna fortsätter alltjämt.
Nyligen uppmärksammade Nyhetsbyrån Järva etiopiern Abdala Afrah Mohamads fall. Mohamad har bott i Sverige i snart 14 års tid och har precis fått beslut om att han ska utvisas. Anledningen är att han har jobbat för mycket.
Vid sidan av sin huvudsakliga heltidstjänst som städare har han nämligen tagit anställning som personlig assistent för att dryga ut kassan. Migrationsverket tycker att han därigenom inte har respekterat begränsningarna i det meddelade uppehållstillståndet, och att han därför har förbrukat sin rätt att stanna i Sverige.
I ena änden signalerar politikerna att arbetslinjen ska stärkas och fler ska försörja sig själva. I andra änden skickar man ut folk som jobbar “för mycket”. Möjligen kan politikerna försöka bortförklara sig med att detta endast är fråga om ett enskilt, olyckligt, fall. Där någon råkat falla mellan stolarna. Men tittar man närmare på den politik som regeringen bedriver, som har brett stöd i riksdagen, är det helt följdriktigt att utomeuropeisk kompetens stängs ute.
Hur förklarar man annars ambitionen att stänga dörren för spårbyten för asylsökanden som fått avslag, men som vill få arbetstillstånd? Eller för den delen kravet på att arbetskraftsinvandrare minst ska tjäna en svensk medianlön för att få uppehållstillstånd?
Trots fagra ord om arbetslinjen och att stoppa kompetensutvisningar är Afrah Mohamads öde krasst nog en avsiktlig konsekvens av regeringens politiska inriktning. Låt oss inte luras att tro något annat.
Pontus Almquist är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån