Se upp för myggcharlataner!

Foto: Mats Edman

Gästkrönika2024-07-17 05:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren i Sverige är något av det vackraste en människa kan uppleva. Ibland också något av det jävligaste. Det kan vi tacka myggorna för. Där går man i skogen i godan ro för att plocka blåbär och kantareller och så, surrsurrsurr. Plötsligt är myggen överallt, de biter en i nacken och på händerna så snart man slutar vifta som besatt.

Eller så dyker de upp när det är som trevligast på kvällen. När familj och vänner sitter under äppelträden och så surrsurrsurr. Sprayen åker fram och plötsligt doftar det inte jordgubbar, sommaräng och honey glaze, utan Anticimex runt bordet. Någon placerar ut en massa fat med rykande myggbekämpningssnurror som hela tiden är i vägen. Någon annan börjar veva med en elektrisk insektsdödarracket som en padelberoende mellanchef på speed. 

Människors desperation när det kommer att bli av med myggor är i det närmaste gränslös. Och undra på det när myggen förstör social samvaro och får en att ligga vaken sommarnatt efter sommarnatt. Antingen för att det kliar så att man håller på att bli tokig. Eller för att man råkar vara förälder till ett barn som blivit biten från huvud till fotsulor och gråter hela nätterna på grund av alla myggbett.

Desperation är samtidigt ofta en god grogrund för att bli lurad. Och för att luras. Det har inte minst de fula fiskarna bakom de så kallade myggplåstren förstått. De som via sociala medier marknadsfört sina produkter via populära influencers som Jonna Lundell, Therése Lindgren och Margaux Dietz. Små färgglada klistermärken, så kallade “Happy Patches”, påstås av de instagrammande B-kändisarna hålla både mygg och fästingar borta. Genom att placera ett klistermärke på ankeln, armen och axeln ska hela kroppen vara skyddad hela dagen.

Det är den så klart inte. I själva verket finns inga vetenskapliga belägg för att plåstren verkar på det sätt som utlovas. Därtill innehåller de ämnen som kan ge hudproblem: Människor har fått uppsöka läkare efter att ha gått runt med myggklistermärken. De är dessutom olagliga. “Inga myggplåster är godkända i Sverige och det är olagligt att sälja bekämpningsmedel som inte är godkända av Kemikalieinspektionen”, säger Jenny Karlsson på nämnda myndighet (Aftonbladet 10/7).



Att myggor är vidriga vet varenda människa. Men frågan är om det inte är ännu vidrigare med oseriösa charlataner som utnyttjar människors jakt på en myggfri tillvaro, och näriga influencers som inte verkar bry sig om vad det egentligen är för produkt de får betalt för att marknadsföra. 

Människor måste, hur illa de än tycker om myggorna, inse att det inte finns någon mirakellösning i form av plåster. 

Tyvärr kommer en myggfri sommar att förbli en dröm för de flesta. I alla fall så länge vi inte bestämmer oss för att tillbringa den allra vackraste årstiden inomhus bakom stängda dörrar och fönster. Och det går ju inte. Då går man ju miste om allt det vackra.

Malin Lernfelt är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån