Stormakternas kapprustning har blivit science fiction

Gästkrönika 28 oktober 2021 21:02
Detta är en ledarkrönika. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

"Vem är jag att säga att planeten jorden är den enda platsen där det finns en livsform som är civiliserad och organiserad som vår", sa Nasachefen Bill Nelson apropå de över 300 militära observationer som påstås ha gjorts av oidentifierade flygande föremål, "UFO:n”, sedan 2004. Hans uttalanden, som nästintill tangerar science fiction, sätter geopolitiken i gungning, men inte av de anledningar som vi ser i Hollywoodfilmer.

I somras släppte en arbetsgrupp inom amerikanska rymdmyndigheten Nasa 144 rapporter om oidentifierade föremål ("unidentified flying objects” på engelska) som observerats av den amerikanska flottan sedan 2004. Enbart en av rapporterna var helt öppen för allmänheten, medan andra sekretessbelagts och skickats till kongressen (DN 24/10). Det som gör rapporterna intressanta är det faktum att arbetsgruppen endast hittat en säker förklaring till en av observationerna. Därmed kvarstår 143 UFO-observationer som varken Nasa eller USA:s underrättelsetjänster kan förklara.

 

Mystiken i sig är nervkittlande och svaren vi söker är än så länge bokstavligen skrivna i stjärnorna. Men oavsett orsak och förklaring till varje enskild observation finns det ett annat mer jordligt element av Nelsons uttalande: "Vi vet inte vad det är. Vi hoppas att det inte är en fientlig makt här på jorden som har den typen av teknik." (Omni 25/10)

Observationerna av de flygande objekten har väckt amerikanernas misstankar om att Ryssland och Kina experimenterar med hypersonisk teknologi. Den amerikanska generalen Mark Milley uttalade sig nyligen i kritiska ordalag om ett misstänkt kinesiskt test av ett hypersoniskt vapensystem, vilket innebär att vapnet färdas i minst fem gånger ljudhastigheten. Det misstänkta testet beskrevs av Milley som ett potentiellt "sputnik-ögonblick”, med anspelning på Sovjetunionens satellitprogram (Bloomberg 27/10).

 

Det antyds av generalen att USA är långt ifrån de framsteg som kineserna gjort på teknikområdet, vilket onekligen väcker farhågor om att maktbalansen mellan västvärlden och världens största diktatur kan tippa över till den sistnämnda. Det vore sannerligen mycket illa för världens demokratier. Det är i praktiken omöjligt att vinna över en teknologiskt överlägsen motpart, särskilt om denne besitter i sammanhanget teknologi som tidigare ansågs vara ren science fiction.

Den teknologiska kapprustningen som pågår mellan världens stormakter är ett faktum. Artificiell intelligens, för att lyfta ett annat relevant exempel, stöper om den militära och politiska spelplanen till den grad att det är svårt att hänga med i utvecklingen. Det är en krass verklighet som kommer att förändra samtliga staters försvars- och säkerhetspolitiska prioriteringar framöver.

 

Om vi återigen riktar blicken mot himlavalvet kommer vi troligen inte i närtid få några tydliga svar på om vi är ensamma i universum. Det vi däremot utan tvivel kan konstatera, är att den teknologiska utvecklingen vi tidigare såg som futuristisk eller "utomjordisk" utvecklas i detta nu på planeten jorden. Det borde vara minst lika uppseendeväckande som gåtan kring de påstådda UFO-observationerna.

 

Linnea Hylén är fristående skribent.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa