Våga vägra vulgärmössan, studenter!

Nu börjar mössmånglarna resa runt i landet och pressa blivande studenter att köpa mössor med diverse bling och dyra extradetaljer. De borde hållas borta från skolorna, skriver tidningens gästkrönikör Malin Lernfelt.

Nu börjar mössmånglarna resa runt i landet och pressa blivande studenter att köpa mössor med diverse bling och dyra extradetaljer. De borde hållas borta från skolorna, skriver tidningens gästkrönikör Malin Lernfelt.

Foto: Eskilstuna-Kurirens ledarredaktion

Gästkrönika2024-11-08 17:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gästkrönika

Mörkret sänker sig över Sverige. Än så är det långt till vår. Ännu längre till den rusiga försommar då landets gymnasister ska springa ut från sina skolor för sista gången. 

Några som dock inte spiller någon tid är de företag som säljer studentmössor. De har redan skickat ut sina försäljare till landets skolor för att kränga på naiva ungdomar snordyra mössor med bling, led-lampor och personliga flaggor.

Att som tidigare generationer gjorde, oavsett bakgrund, köpa en klassisk studentmössa för några hundralappar går inte längre för sig. I stället ska varje mössa numera vara unik och specialdesignad. Och dyr. En aktuell granskning som SVT Gävleborg gjort visar hur ungdomarna pressas och nästan hålls som gisslan för att de ska designa och beställa varianter med dyra tillval.

Genom att teckna avtal med skolornas studentkommittéer - vilka ges rabatt – får mössföretagen möjlighet att besöka landets gymnasier. Där dyker de upp på skoltid och förmår elever att prova och köpa mössor för tusentals kronor, bakom ryggen på de föräldrar som i de flesta fall får betala. 

Mammor och pappor ställs inför fullbordat faktum. Unga som SVT talat med beskriver mössprovningen som en gisslansituation där man inte fick lämna rummet innan man påbörjat en beställning.

Hela situationen är absurd. På många olika sätt. Inte minst för att de flesta som köpt en galet dyr studentmössa med namn, färgad sten och glitter efter studenten stoppar den längst bak i garderoben och använder den aldrig igen. 

De som fortsätter till högre lärosäten där studentmössor används vid högtidliga tillfällen köper ofta en ny, traditionell, studentmössa, eftersom de inser hur pinsam bling-bling-hatten är.

Tonåringar är inte sällan styrda av impulser. De påverkas också starkt av grupptryck. Studenten är dessutom ofta det största som hänt i deras liv. När de hamnar i ett rum med sina kompisar och alla ska prova och designa egna mössor på samma gång är det inte konstigt att det uppstår en press att vara som alla andra och beställa en mössa för 3 000 till 4 000 kronor.

Det måste bli ett stopp på galenskapen. Landets rektorer borde visa lite ryggrad och inte tillåta studentkommittéerna att bjuda in mössmånglarna till skolan. 

Och lärarna, som ser samma sak hända år efter år, borde uppmärksamma ovetande föräldrar inför sista året på gymnasiet vad de har att vänta. Så att fler kan tala sina barn till rätta. 

Våga vägra vulgärmössa på studenten.
 

Malin Lernfelt är fristående liberal skribent på Liberala Nyhetsbyrån