Symbolpolitik hjälper inte Ukraina

Foto:

Gästkrönika2022-03-28 20:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett medborgarförslag till Enköpings kommun vill en kommuninvånare att namnen “Ryssbo” och “Ryssbovägen” ska ändras. Namnen upplevs som obehagliga och att bo på ett sådant ortsnamn “känns mycket stötande” (Mitt i Enköping 14/3). Kommuninvånaren påpekar dock att det definitivt inte handlar om att det skulle vara negativt att vara ryss. 

På Ryssbovägen ligger ett fåtal hus. Det är inte belagt att Ryssbo skulle ha något med Ryssland att göra, namnet härstammar från 1860-talet. Namnforskaren Mats Wahlberg påpekar även att ortsnamn, utifrån kulturmiljölagen, inte kan bytas hur som helst utan mycket starka skäl (SR, 15/3). Gott så.

Dessvärre är det här exemplet inte det enda på illa genomtänkta bojkotter av ord som för tillfället har dåliga associationer. I takt med den ryska invasionen av Ukraina har det dykt upp allt fler liknande manifestationer. Budfirman “Ryska Posten” har bytt namn till “Bara Posten”(Mitt i Enköping 14/3). Ett italienskt universitet ville plocka bort en kurs om Dostojevskij (Newsweek 2/3). Och namnet på världens första person i rymden: Yuri Gagarin, plockades nyligen bort från en rymdkonferens (New York Post, 19/3). 

Senast i raden är Arlas försäljningsstopp av filmjölken “Kefir”. På filmjölkspaketet är nämligen den färgsprakande Vasilijkatedralen i Moskva porträtterad. Enligt kommunikationschefen Caroline Starck associeras bilden på filmjölkspaketet med Ryssland på ett sätt som “vi inte anser lämpligt“. Hon menar vidare att “produkten återkommer i butik med annan utformning senare i år” (DN, 21/3).

Visst är det bra att alla försöker dra sitt strå till stacken för att stötta Ukraina. Att bojkotta ryskproducerade produkter och att företag stoppar sin försäljning i Ryssland är klokt. Men att plocka bort namn med “ryss” i ordet eller bilder som associeras med den ryska kulturen är bara oseriösa symbolhandlingar. De riskerar dessutom att bli kontraproduktiva. Manifestationerna spelar rakt in i Putin-narrativet om att väst hatar Ryssland och det ryska folket.

Men framför allt är det tramsigt. “Ryssbo” har inget med Putins invasion av Ukraina att göra. Dostojevskij dog närmare 150 år innan Putin gav sig ut på expansionskrig. Arlas Kefir produceras inte i Ryssland. Innehållet i filmjölken är 100 procent svenskt. Det enda ryska med Arlas kefir är bilden på Vasilijkatedralen. Vad har katedralen med Putins invasionskrig att göra?

Det finns många konstruktiva sätt att hjälpa det ukrainska folket på. Att stryka ord och plocka bort bilder, är inte ett av dem.

Emma Jaenson är ledarskribent på Upsala Nya Tidning (lib).