Tio goda nyheter inom teknik och medicin

Foto: Sörmlands Media

Gästkrönika2022-01-03 19:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här är tio riktigt positiva nyheter som inträffade under 2021.

1. Efter mer än 25 års förberedelser lämnade James Webb-teleskopet – det största och mest avancerade rymdteleskopet hittills – jorden på juldagen. Det kommer att försöka se ljuset från de första stjärnorna och galaxerna, som i sin tur har gett upphov till allt annat i universum.

 

2. I oktober rekommenderade  WHO för första gången ett malariavaccin för barn. Malaria är den vanligaste dödsorsaken för barn Afrika söder om Sahara; där mer än 250 000 barn under fem dör varje år till följd av malaria.

3. Det har gått ett drygt år sedan den första vaccindosen mot covid-19 administrerades. Den siffran har vuxit till nästan nio miljarder, och över hälften av världens befolkning har nu vaccinerats. I låginkomstländer, där knappt en av tio har fått en vaccindos, behövs dock större insatser nästa år.
 

4. Utöver vaccin är nya effektiva läkemedel för patienter som redan har smittats av covid-19 på gång. Läkemedelsföretagen Merck och Pfizer har båda tagit fram piller som är lätta att distribuera och som kan minska risken för sjukhusinläggningar och dödsfall med nästan 90 procent.

5. Enligt Internationella energirådet IEA är 2021 ett rekordår för produktion av el från förnybara källor. Till 2026 uppskattar IEA dessutom att 95 procent av all nybyggd elproduktion kommer att vara förnybar. Om regeringar underlättar tillståndsprocesser för förnybara energiprojekt, och för att förbättra elnäten, kan omställningen från fossila energikällor gå ännu snabbare än så.

6. Utvecklingen av labbodlat kött har gjort framsteg under året. I juli öppnade världens största fabrik för labbodlat kött i Israel, som kan producera motsvarande 5000 hamburgare om dagen. I december producerade ett annat israeliskt företag också världens hittills största labbodlade biff på knappt 120 gram.

7. I mars lyckades forskare vid Brown University i USA trådlöst överföra hjärnsignaler till en dator. Det kan underlätta livet för personer med funktionsnedsättningar avsevärt, däribland uppgifter som att skriva på en dator eller använda robotproteser.

8. Tidigare i år hjälpte 11 000 personer till att göra en ”folkräkning” av bin i Nederländerna, som visade på positiva resultat. Tack vare en nationell pollinerarstrategi – och insatser som ett förbud mot vissa ogräsmedel – har antalet bin hållit sig på en stadig nivå de senaste åren, efter många decenniers nedgång. Det är särskilt viktigt i Nederländerna, världens näst största exportör av jordbruksprodukter efter USA.

9. I december blev 100 passagerare på ett United Airlines-plan mellan Chicago och Washington, DC de första någonsin att flyga med motorer som gick helt och hållet på förnybara bränslen, närmare bestämt en blandning av sockervatten och majs. United Airlines målsättning är att minska sina växthusgasutsläpp med 100 procent till 2050.

10. I augusti såldes fler el- än dieselbilar i Europa för första gången någonsin, enligt nyregistreringsstatistik från 26 europeiska länder. Den växande efterfrågan på elbilar tros bero på en kombination av lägre priser, bättre räckvidd, fler laddstolpar och högre bränslepriser.

Emanuel Örtengren är fristående skribent.